По същия начин стои въпросът и с тъканната банка и така вместо да влизат средства в лечебното заведение те изтичат, каза новият директор на института доц. Димитър Раденовски, цитиран от БТА. След днешната първа среща на стачния комитет с новия директор стана ясно, че медиците са доволни от програмата на новия директор. Новото ръководство застава зад идеята за пълна прозрачност при провеждането на търгове и на конкурси за директори на клиники, защото това е начинът да се стабилизира финансово болницата, заяви председателят на стачния комитет д-р Кръстьо Пенчев. Според него от "Пирогов" изтичат огромни финансови потоци, във връзка с което ще бъдат извършени нови одитни проверки, както и проверки на всички подписани договори. Неизгодните за болницата договори ще бъдат прекратени. Д-р Пенчев заяви, че е получил уверението на доц. Раденовски и на новия председател на Съвета на директорите д-р Матей Матеев за 15% увеличение на заплатите още през септември. Той заяви, че медиците са се отказали засега от стачка
Във връзка с пълната прозрачност доц. Раденовски призна, че в института има коруцпия и че дребната корупция ще бъде преборена с назначаването на болничен омбудсман. За преодоляване на високостепенната корупция предстои да бъде направен вътрешен одит и всичко, което не е ефикасно, ще се премахне, каза доц. Раденовски. Според директора лечебното заведение трябва да има информационна система, чрез която всекидневно всеки желаещ ще може да провери колко пари е изразходвала болницата за лекарства и лечение.
Обратно на твърдението на Раденовски, че в института имало персонал за 4 болници и че предстоят съкращения, д-р Пенчев заяви пред БНР, че се очакват нови назначения.
ИЗБРАНО