Това съобщи вчера главният секретар на Федерацията за защита на потребителите Павел Кърлев, след като опашка от над 50 души се изви вчера пред федерацията с идентични оплаквания, пише в. Сега. В началото на септември, когато всички ползватели получат изравнителните си сметки, "ще стане страшно", каза Кърлев.
В Софийския градски съд вече е заведен колективен иск за защита на потребителите, но на първа инстанция съдът го е отхвърлил заради отмененото чрез новия Граждански процесуален кодекс право да се завеждат колективни искове. Това решение е обжалвано и през септември федерацията отново ще набира клиенти на топлофикациите, които искат да се присъединят към иска.
Отделно от това срещу новата наредба е насрочено дело във Върховния административен съд, което ще гледа възраженията на федерацията. Основното е, че наредбата е издадена в началото на април 2007 г., но е приложена към минал отоплителен сезон, което е незаконно, твърди Кърлев.
Има хора, които са плащали по 15, 18 или 20 лв, а сега получават сметки от 300-400 лв. Получава се така че сградната инсталация може да е 60, 70 дори 100% от сметката, каза Кърлев. Има хора, които са си откачили радиаторите или са пестили енергия, за да са им по-малки сметките, а се оказва, че трябва да плащат в пъти по-големи сметки. Те няма да могат да ги платят - и така, естествено, в един момент дружеството ще фалира, прогнозира председателят на Федерацията на потребителите пред БГНЕС. Според него, именно това се цели, за да може тези, които правят това, лесно и евтино да приватизират парното.
Жалба срещу изравнителната сметка може да се подаде в 14-дневен срок след получаването й, предаде БНТ. Има случаи, при които се прави корекция на сметката, но те са сравнително малко. Всички, които искат да се присъединят към колективния иск на Федерация на потребителите срещу “Топлофикация София”, могат да се запишат в офиса на Федерацията на потребителите на бул. “Стефан Стамболов” 35 А или да се обадят на телефон 833 32 85.
ИЗБРАНО