Проверката ще установява дали има "данни за извършени престъпления против националното и расово равенство; престъпления против реда на управлението, включително носене без право на униформени дрехи или служебни знаци". Проверката ще бъде насочена и към установяване наличие на връзка между т.нар. „Национална гвардия” и Български национален съюз, която противоречи на чл. 44 от Конституцията и чл. 20, ал. 4 от Закона за политическите партии за забрана за образуване на военизирани формирования. Проверката ще бъде извършена от прокурор от Софийска градска прокуратура със съдействието на служители от НС "Сигурност" и полицията.
Веднага след безредиците в столичния квартал "Красна поляна" лидерът на Българския национален съюз Боян Расате обяви, че набира доброволци за създаване на българска национална гвардия, която "да е в помощ на държавните органи при потушаване на масови безредици". В понеделник вътрешният министър Румен Петков отхвърли категорично предложението за помощ и обяви, че то има "кафяв привкус". А еврейската организация "Шалом" обяви, че е силно разтревожена от последиците от такава гвардия.
Междувременно Софийската районна прокуратура (СРП) ще внесе в сряда искане в Софийския районен съд за налагане на мярка за неотклонение "задържане под стража" на четиримата, задържани за побоя над ром в "Красна поляна" на 12 август. Това съобщи говорителят на прокуратурата Руси Алексиев, цитиран от БТА. Четиримата задържани са на възраст от 16 до 21 години. Срещу Любин Д., Георги М. и Хилял А. са повдигнати обвинения за хулиганство. Най-тежко е обвинението срещу 16-годишния Иван Ц. - за нанесена средна телесна повреда.