Либийското правителство и Муамар Кадафи трябва да говорят и да кажат дали обвиненията, отправени от сина му Сейф ал Ислам, които за Либия представляват самоинкриминиране, отговарят на реалността, заявява Ерлер пред германския всекидневник „Тагесшпигел”, предаде БГНЕС. Либийският водач трябва да даде разяснения, за да се знае кой носи отговорността за изтезанията) и кой трябва да отговаря, добавя Ерлер. В изявления пред няколко чужди медии Сейф ал Ислам посочи, че българските медицински сестри и палестинският лекар са били измъчвани с електрически ток и че семействата им са били заплашвани. Той отхвърли отговорността на сестрите и лекаря за заразяването на повече от 400 либийски деца с вируса на СПИН. Ако всичко това е точно, то представлява признание, че международното право е било потъпквано много пъти, смята германският министър.
Часове по-късно високопоставен либийски източник се е свързал с редакцията на катарската телевизия Ал Джазира,, за да подчертае, че властите в Триполи се разграничават от думите на сина на либийския лидер, допълвайки, че “мнението принадлежи на неговия автор и не изразява позицията на Джамахирията”. Либийският източник е запазил анонимност, предаде БНР.
В интервю за броя на американския седмичник „Нюзуик” от 13 август Сейф ал Ислам заявява още, че случаят с българските сестри е бил „шантаж”, но че и европейците са изнудвали Либия и са „платили цената на една безнравствена игра”. От вчера медицинските сестри и д-р Ашраф започнаха да дават показания пред българската прокуратура за мъченията, които са изтърпели в либийските затвори.