Обръщам се към вас, защото искреното ми желание е да се даде оценка на ролята на човешкия фактор и управленските кадри на всички равнища за размера на щетите при поредното наводнение в Разградска и Русенска област, без тази оценка да се политизира, пише Йотов, цитиран от БТА.
При наводнението в град Цар Калоян загинаха 7 души, 1 се издирва, 27 къщи бяха напълно разрушени, 800 домашни животни удавени.
Собствениците на трите водоема са били длъжни да информират навреме за преливането на водоемите не само "Гражданска защита", но и Басейнова дирекция – Дунавски район. Това заяви по-рано шефът на Басейновата дирекция Цветанка Димитрова пред Дарик. Наредена е проверка на всички общински язовири в страната. В четвъртък близо половината от къщите в град Цар Калоян вече бяха отводнени, съобщи областният управител на Разград Наско Анастасов. Електроподаването и водоснабдяването в града са почти възстановени. Водата обаче е много хлорирана и не се препоръчва да я пият децата. Осигурени са девет фургона за настаняване.
Късно вечерта арендаторите на двата по-големи микроязовира край Цар Калоян заявиха, че нямат вина за наводнението. Лицензиите и на двамата са отнети, води се разследване. Не се смятам за виновен, направих каквото беше по силите ми, каза Ахмед Салиев Пюскюлю, който стопанисва най-големия водоем край града - "Езерче 2". По думите му обемът на язовира, преди обилния валеж на 6 август, е бил в допустимата норма, съобщи БТА. Той заяви, че по време на силния дъжд в понеделник следобед, след като нивото на водоема се покачило значително, уведомил общинския кмет, Гражданска защита и пожарната служба. "Тогава отворих изцяло крана на язовира, но въпреки това водата беше прекалено много и преля", каза Пюскюлю. "Езерче 2" е разположен на 65 дка и се източва през т. нар. байпас и страничен кран. Собственикът твърди, че техническите съоръжения били в изправност. Последно обектът е проверяван преди месец и половина и не са констатирани нарушения. Пюскюлю каза, че протоколите, издадени от "Басейнова дирекция", били в дома му, който също е наводнен, и затова не може да ги предостави на медиите. "Водата от къщата ми още не е изпомпена, автомобилът ми също остана под водата", добави той. Арендаторът заяви, че е разорен и не смята да се занимава повече с рибовъдство.
Ахмед Пюскюлю стопанисва водоема от 1998 г., договорът му за концесия с общината е за 15 години. Освен водоема той е собственик на търговски обект в центъра на града.
Другият по-голям язовир в района - "Хлебарово", се намира на изхода на града по пътя за Русе. Той е стопанисван от Христо Иванов, който се занимава и с ресторантьорство и хотелиерство. "Язовирната стена се скъса на втория ден от наводнението", каза пред журналисти Иванов. Той добави, че е претърпял големи загуби, но няма намерение да се отказва от този бизнес.
Бедствието в Русенско продължава - приливна вълна по река Русенски Лом скъса защитните диги при русенските квартали Долапите и Средна кула. Падна и кран в корабостроителницата.
Междувременно от ДСБ поискаха премиерът Сергей Станишев да уволни отговорните за трагедията. Според партията това са министрите на ДПС - Емел Етем, Нихат Кабил и Джевдет Чакъров.