Над 40 са пострадалите домакинства само от кооперациите на бул. “Дунав” № 156 и 158 и по улиците “Чучулига” и “Огражден”. Те ще искат от електроразпределителното дружество, собственост на EVN, обезщетение и поемане стойността на ремонтите, съобщи Дарик.
Секунди преди спирането на тока около 22 ч. същия ден всички компютри, телевизори, DVD-та и друга електронна техника е излязла от строя, жалват се потърпевши. Те твърдят, че във всяко домакинство има по 2-3 изгорели уреда. Според техници, ремонтирали телевизорите на част от пострадалите, пораженията са причинени от напрежение минимум 300 волта. От Енергото посочиха като причина за аварията наводнен захранващ кабел.
Според фактури, които са получили потърпевшите собственици, стойността на ремонта на един телевизор е средно 40 лв, на DVD – 25 лв, на усилватели и компютри – 60-80 лв.
От EVN посъветваха пострадалите да подадат индивидуални жалби за изгорялата техника в клиентския енергоцентър “Север”. Срокът е тридневен, но няма да върнем хората, ако дойдат и след изтичането му, обясни говорителят на компанията Крум Косев. Той заяви, че EVN ще компенсира абонатите си, ако жалбите им са основателни и се докаже, че фирмата има вина за щетите.
Това не е първи случай на изгорели уреди заради EVN. В края на миналата година електроуреди се повредиха след късо съединение в пловдивския квартал Коматево.