Около 19,45 ч. служители на БДЖ на гарата забелязали, че от един от второкласните вагони на влака излиза дим. Малко след това група деца излезли от запаления вагон и избягали извън гарата. По разписание влакът тръгва от гара Варна в 22,25 часа. Когато вагонът се е запалил, в него не е имало хора. Той е бил откачен от влака и изтеглен на безопасно място, съобщиха от полицията, цитирани от Радио Варна. Вагонът е изгорял напълно. Заради пожара с 30 минути закъснение на гара Варна пристигна бързият влак от София през Пловдив.
Пожарът е тръгнал от второто купе на четвъртия вагон от композицията, съобщиха по-късно от БДЖ. Опушен е съседният вагон. Поради високите температури от запалването е обгоряла боята на вагон от състава на другия нощен бърз влак от Варна за София, който е бил на съседния коловоз. Цената на един нов второкласен пътнически вагон e между 800 000 и 1 000 000 евро, обясниха от БДЖ.
Инцидентът е повод БДЖ да се обърнат към отговорните държавни институции и законодателната власт да се реши радикално въпросът с охраната на влаковете, като за целта охранителните функции бъдат изцяло поети от Транспортна полиция, издръжката на която да се финансира от държавния бюджет, пише в съобщението на превозвача.
В сряда дерайлираха седем вагона от товарна композиция в участъка Мирково - Буново. Няма пострадали. Движението на пътническите влакове е отклонено.