Това сочат данните на НСИ, предаде БГНЕС. Като цяло, юлската анкета регистрира повишаване на песимизма в оценките и очакванията на потребителите в сравнение с изразените мнения три месеца по-рано.
Оценките на потребителите за настъпилите промени във финансовото състояние на домакинствата през последната година, а така също и очакванията им за следващите 12 месеца са по-неблагоприятни, като намалението на балансовите показатели спрямо априлското наблюдение е съответно 2.0 и 8.4 пункта. Повишаване на песимизма у потребителите се отчита и при оценките за настоящото развитие на икономическата ситуация в страната, а така също при очакванията им за следващата една година. Наблюдението регистрира и повишени очаквания за безработицата.
През юли потребителите продължават да смятат, че потребителските цени се покачват. Оценката за „инфлацията през последните дванадесет месеца” има най-висока стойност, като балансът на мненията е 61.7%, а увеличението му в сравнение с три месеца назад е 10.9 пункта. Същевременно по-негативни са и очакванията, свързани с изменението на потребителските цени през следващите 12 месеца - те показват сериозно покачване.
В средата на лятото цените на основни хранителни продукти тръгнаха нагоре. Поскъпна зърното, брашното, хлябът, сиренето, кашкавалът, пилешкото месо, яйцата и др. Производителите на зърно обясниха по-високите цени с поразената от сушата зърнена реколта от пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед.
Спрямо мненията на потребителите от април, последната анкета на НСИ отчита и по-неблагоприятна обща оценка дали да се спестява, като и намеренията им за следващата година са в същата посока. Това е съпроводено с по-ниските очаквания на потребителите относно “разходите за подобрения в дома през следващите дванадесет месеца” и “покупките на кола” през следващите две години.