Уран повече от нормата във водата на Велинград

Завишени са стойностите на уран и във водата във Велинград. Спира се водоподаването на части от града и пет околни села.

Обратно в новината

Коментари - Уран повече от нормата във водата на Велинград | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ще си светим един на друг по улиците... Знаех си аз, че светлото бъдеще ще дойде и ето го на!

Голяма заблуда тресе народа , че всичко тук е чисто и безопасно, точно обратното. При сто уранови рудника от соца , закрити без се изградят съответните предпазни съоръжения, парктически всеки пие вода със завишен уран. Ако ги разположим равномерно на 5 километра във всяка посока от всяка точка в страната има уранов рудник.Само в София има 3 рудника, а единият е кариера , от която добиват материали за новото строителство. Водата в пловдив идва от урановия рудник в Ситово. В Първомай кв. Дебър поливат зеленчуците с тръби от закрития уранов рудник . Отделно високата радиоактивност на определени места. Отделно другите рудници и техните отрови и лъжливите лаборатории.. Ако вярвате на лабораториите , то панагюрище щеше да е еко рай, а там от медта реката е видимо синя на дори на 30 километра от медния рудник, ама местния дербей си плаща и всичко е тихо и отровно, скоро и в Трън. А има цели села убити и деградирали от урана, взе едно сте във фантастичен филм на ужасите , посете например селата над Елешница в Западните Родопи.

През 2015 г. са били транслирани директиви от Европейския съюз за контролно ниво на естествения уран в питейната вода. Позволената дотогава норма от 0.06 мг/л уран във водата, е била намалена на 0.03 мг/л - колкото е препоръката на Световната здравна организация, която пък е била вдигната двойно от 2005 г. досега. Тоест какво означава, че уловените стойности в Хасково и Велинград за 0.04 мг/Л в два кладенеца и 0.06 мг/Л в трети, нямаше дори да се считат, както и не са се считали, за опасни допреди две години.

Тъпо е да обвиняваш бизнеса с минерална и трапезна вода като причина за урановите находки в питейната вода. Аз бих ти препоръчал да си вземеш едно водопречистващо съоражение и да си го монтираш на главния щранг с дейонизатор и обратна осмоза /това да не ти зеленее водата/. Ще обвиниш ли сега бизнеса с производството на съоражение за чиста вода? Ама мислете малко бе хора.

Считам, че истерията "уран" е част от поредния пъклен план за обезлюдяване и завладяване на най-продуктивната и чиста територия от държавата ни, защото след като успяха да ни "вкарат" в мозъка вината за т.нар. възродителен процес и ни ограбиха материални активи за милиарди, сега ни "работят" на дребно и екологично: - перманентно предизвикване на епидемии по животните в Сакар планина и целенасочено планомерно избиване дори и на здравите с цел обезлюдяване; - насилствено заселване на нашественици-терористи и друговерци; - др. Сегашната истерия "уран" е с още по-голям ефект. Без да се установи кой, кога и с колко е "превишил" нормите, веднага се обрича на паника един много атрактивен български регион (не район) за "опасен". Т.е., бягайте от там, независимо, че от много векове се знае, че като се почне от Хасковски минерални бани, мине се през Първомай и се стигне до Велинград, много известни и неизвестни люде са се лекували там. Доказателства: Спомнете си как съвсем наскоро България беше обвинена от "чистите" за най-мръсната държава в света и затова, че Баба Гица продължава да ползва дърва за огрев поради невъзможност да се топли с друго и независимо, че децата ѝ бачкат "в чистите" държави не могат да ѝ платят тока. Спомнете си как преди време тези, които "вчера" откриха, че краставицата става даже и за ядене, ни обвиниха, че ние произвеждаме криви такива. Спомнете си и допишете това, което си спомняте

Ветеринарните, Екологичните и Здравните власти имат за цел да следят нормативите за замърявания, наличия на пестициди в храни обилно поръсвани докато растат с доказан канцерогенен ефект, наличие на афлатоксини с пагубното си и тихо действие върху черния дроб на гранясали и оставени в склада за престояване и мухлясване на всякакви ядки и т.-н. Неглижирането на научните аргументи и на дейностите и отговорностите на държавата води до мракобесието на тоталитарните режими и държава, къдетто само отбрани имаха право на тази информация. Липсата на образование или липса на такова у индивидите, които не си дават реална преценка за опасностите е проблем на неграмотните. Неграмотните създават собствени измислени теории и учения, които са в разрез с нормалния разум. Населението трябва да се информира. Единствените ми забележки съм ка.ъм ветеринарните власти, които си спестяват доста от техните задачи и трябва да се вземат в ръце.Например, заради наличието на птичи грип избиха бая животинчета, но така и не казаха от кой субтип е върлуващият щам и колко е опасен за здравето на хората.

По-тъп коментар не бях очаквал! Аз пиша за планомерен вековен геноцид над народа ни (независимо при кой режим), ти ми говориш философски за "...мракобесието на тоталитарните режими и държава, където само отбрани имаха право на тази информация..."!

Как така" природно замърсяване"- та нали там има уранова мина ?

3 до 4 деца на хиляда умират от морбили. При 60 зьрьзени циганета имаме едно починало. Това е в следствие неваксинирането на циганското население и на онези майки, които са спряли развитието си в 3-ти клас и вече са започнали да градят собствени теории за живота.

Пускаш чешмата преди - уран... Пускаш сега - куран...

Възмутително! Да разреждат урана на хората с вода! Как беше: "Оставка!"?

от пазара микрофибърни наноцедки и ги монтирах на всички чешми, по един напръстник уран да събирам на месец и след 10 години съм милионер, това демокрацията е голяма работа ей

позитивно е това че ще имаме имунитет и при ядрен взрив пак ще оцелеем :)

Защо този въпрос не се зададе на Тиквата,това е било по негово време,а пак си го избрахте,сега ще светиме от радиация,но по -малко ток ще хабим!!

Антония Петрова и майка й на почивка там, топнаха се в басейна и ей на кво стана.

защо поскъпна водата, мчи то радия не е без пари, при Тошо ни пробутваха една проста водица, за това беше и евтина, а сега имаме избор на всички редки елементи от периодичната таблица

Веществата, които предизвикват рак се наричат канцерогени. Всяко вещество, което оказва директно влияние върху ДНК молекулата/действа директно на базите или разкъсва двойно-спиралната структура/.Канцерогените се разделят на три основни групи 1 Физични, 2.Биологични и 3 Химични. За физични причинители на рак се считат йонизиращите лъчения -Х и Гама лъчения, както и Ултра Виолетовото облъчване/солариуми от старо поколение/ Тука питайте властите за РАДОН, включен в листата IARC от 1988г., монография поместена в сайта на СЗО http:/ /monographs.iarc.fr /ENG/ Monographs /vol100D/mono100D-9.pdf

едно време ни облъчваха с едни лампи в училище,събличат те гол до кръста слагаш едни очила и те пържат, мамака им комунистическа

то беше за здраве - виж още си жива, та да плямпаш глупости..

абе от ден ден инфото за тоя уран идва напредва към софия

d4

какво значи "временно"?? явно, че господа-другарите не са запознати с периода на полуразпад на урана... и не само на него. защото в тези води е бъкано от радиоактивни елементи. ама кой да ти каже...

А в девин кога ще изследват водата? :)

Това е метода за контрол. Оставяш един град без вода, после изкупуваш всичко, слагаш си новата порода хора вътре и така ...

Аз се чудя, защо искат да увеличат водата с 20%. А то небило чисто и просто вода

По големи маниполисти от ВИК дружествата няма.Техния стандарт на живот е далече над средния за страната.Да бъдат подведени под отговорност заради предлагане на замърсена с уран вода.И да се каже откога пием такава.

Нещо много честички станаха тези новини. А се знае от години, че България има най-сериозните запаси от манганова руда и уранови деривати. Още повече, че дори и да има частици уран във водата, това не е нито фатално, нито опасно за здравето. Защото това не е активната субстанция на елемента, който става опасен само при разпад. Журналята отново предизвикват огромен стрес и притеснения за населението. Защото ще се окаже, че в цялата страна се пие подобна вода, при това не от вчера, а от векове! Е, направете тогава една елементарна статистика, но не от онези палячовци социолозите, които никога нищо не познават, а сериозен анализ на онкологичната заболеваемост, и ще разберете, че нищо по-различно не се е случило. И тук, и в съседите ни на Балканите, е еднакъв процентът, без това да се дължи на урана. Другаде е заровено кучето и там трябва да го търсим: ние ядем "продукти", а не истинска храна, там химията е особено опасна. Но алчността на "честните" бизнесмени производители и безхаберието на държавата водят до трагичните данни на боледуващата нация.

България - първа ядрена сила на Балканите! - лозунг на ВиК гр. Хасково и Велинград

Това до някъде е добре. Сега масово ще има отлив на курортисти и безумно високите цени на хотелите ще паднат драстично. Тоест ще станат нормални спрямо това което се предлага.

Имаше един филм за Чернобил, че природата се възстановява много по-бързо от очакваното и новородените животни са без малоформации (каквито са очаквали учените), и с вродена устойчивост на по-силна радиация. Та и във въпросните населени места - след като години са пили такава вода, хората, те имат вграден имунитет - няма смисъл да им спират водата, защото уранът не се е появил изведнъж.

Приятелю, не знам какво си гледал или чел. НО , щом мислиш, че в Чернобил е хубаво, отиди и живей там.Има страшно много свободни и безплатни жилища + детски площадки за игра(ако си семеен и имаш деца).Ще станеш "безсмъртен".Успех!

само във водата на Козлодуй няма уран

България е една от най-богатите територии в света на уран, злато и история. Лошото е , че си отиваме......Ран ЪП и Еврейското споразумение за унищожаването на българите вече е видно!Благодаря Ви управници! Да сте живи и здрави и в следващия живот да страдате во веки!

Пълни глупости си писал...като за урана е най-голямата.

На всички е ясно, че тази вода си е била змърсена още от миналаия век, но сега някой умен мръсник се е досетил, че може да направи мръсотия на много хора, както от бизнеса, така и на обикновенните хора, като се обяви официално.

Даже още преди това е била замърсена. Ти па не знаеш ли тия работи ТИКВАТА Е НЕВИННА

Спа столицата на Балканите ще преживее слаб туристически сезон, да не кажа катастрофален. Е сега вече и с минералната вода се свърши и няма с какво да се похвалим вече.

Ако им спрат водата - да. Иначе няма места за уикендите с месеци напред. дреме му на някой за уран във водата. там вода не се пие

оттатък в Лайфа вече 3-ти ден виси новината за Пернишката коза и майка ѝ, дето се плацикали по Великден из Велинградските уранови басейни. Защо никой не предупреди пръчките за тази опасност? - сега ще почнат да светят и в тъмното!

Само на мен ли ми се струва, че водата е заразена нарочно от турците...

Дааа. Видях Ердоган с две кофи на прибежки да се промъква. Едната я изсипа в хасково, другата във Велинград.

Какъв тиган?

Служебният кабинет да не крие информация и да каже откога герберливите мръсници са крили истината от народа. Герджиков измънка, че имало данни за замърсяване още от миналата есен, но не даде никаква информация?!?!?!

А какво е ставало допреди година, Цв.? Защо сте допуснали да се просмуква уран във вода ? Това не става за месец, два, нали ?

А какво пием софиянци от язовир Искър? Каналните води на гетото в Самоков,от селата Драгалевци,Бистрица и Симеоново- да не излезе пост фактум някоя новина за лайняни води ? Или ще се укрие истината.Има ли пречиствателни станции към язовира от всички води,които се влеват в язовира.

А ако искат да ти увеличат цената на водата ще изквичиш на умряло нали? Или мислиш, че пречиствателните станции са безплатни, а?

Че той уранът си е там от хиляди години. Какво значи да се просмуква?

Какво става с нашата земя? Вместо мед и масло да тече от чешмите сега уран ще ни погубва!

то щом го има във водата сигур го има и в билките, гъбите и меда, които изнасяме за Западняците и те го харесват щот е био и им стават чурките американски обеднен уран им действа като виагра

Какво се правят на учудени и ще търсят от къде идва урана във водата.Лично аз съм видял изоставени някога ураниеви мини над Велинград и по пътя за Сърница,а местните помаци казаха,че Родопите са осеяни с такива.

Ей, тролчовци неграмотни, планът е Ран-Ът фамилните имена на двама човека. Какво е това Ранът. И ако някой Ви се е изходил в тенджерата ще врещите срещу изходилия се и ще ядете от нея или ще я изхвърлите и купите нова,а?

Въй! Ама верно ли? Добре, че ни светна. Ко щяхме да правим без тебе? Добре, че си ти. Кажи още нещо, научи ни на нещо друго.

Щяхте да си пишете Ранът.

Уранжево небето, уранжево морето, уранжева тревата, уранжев и градът. С уранжевите майки, уранжеви дечица, уранжеви китари, уранжево звънят. уранжеви сме и ние....

обеднения американски уран хвърлен над Сърбия не прощава. Тия гадове като нищо да са хвърляли и над Родопите.

!!!!!!!!!!!!!

По време на войната в Сърбия в Северозапада зеленчуците измряха. От плодните дървета най-напред умряха кайсиите. После години след това реколтата беше мижава, само рапицата растеше без проблем. Ама тогавашната министърка ни обясняваше, че няма нищо и никакво замърсяване не е попаднало на наша територия. Та на кого да вярвам?

Абе ти знаеш ли, че точно тогава на мени ми умряха рибките и канарчето. А пък кучето цял месец имаше разстройство. Ето от какво било.

Ей едно време при бай тошо какъв уран имаше. Сегашният уран нищо не е.

Вълшебен, нали? :))

Перфектен направо и затова беше пълно със столетници. Сега пак има тук таме по селата, ама цигойнерите ги умориха.

Доктор Радева каза вода да не се пие!

Ба. По време на радиоактивния чернобилски дъжд преди 30 години се наквасихме добре с цезий и йод, па сега малко уранец няма ни уплаши.

Ба, шопе, едва ли уа :) Щото он Уранот правил рак, викат, а не олигофрения :) То инак сега от Фукушима трябваше всички да сме окончателно видиотени... опа, май, май

а в София кога??? нямам търпение да спрат водата.....

аз пппруублеми няам. Некои са мият с нещо, ъм т е си знаят.

Ако новината беше за Путин и,и Тръмп, и техните бомби, тука щеше да има едно 300-400 коментара вече. Но понеже е нещо, което ни касае пряко, Гането не му дреме, важно на Вуте да му е зле - демек санкциите срещу Русия, това че Тръмп не си разиграва коня как иска, и т.н.. За урана няма проблеми. Да затварят ел. Мрежата, ние ще светим

Сърдиш ли ни се нещо? Какво сме ти направили?

Бабината ти трънкина! Личат си руските подлоги!

Нова услуга по хотелите във Велинград "Презареди батериите в нашия басейн с обогатен уран" :)

ЩО ЗА ГЛУПОСТИ И ПАНИКА!! ОКАЗА СЕ, ЧЕ Е ПРОМЕНЕНА НАРЕДБАТА И В ПЪТИ СА ЗАНИЖЕНИ КОЛИЧЕСТВАТА НА ТЕЖКИ ЕЛЕМЕНТИ ВЪВ ВОДАТА! Естествено,изведнаж ще се окаже, че всичко е отровно! МАЛОУМИЕ!! Или е ПРАХ В ОЧИТЕ!

... водата е за миене...

Еййй, учих география ма никой не каза, че цяла България е уранова мина... Сега поне ставя ясно за какво дойдоха от САЩ тук... явно освен шистовия газ, стратегическото място за ракети, "продаването" на еко-илюзорно електричество, ... абе имало е за кво да ни лапнат и нас :( Матр'ял, к'во да го правиш... Пък и танковете са си танкове, самолетоносачите са си кораби... Такива ми ти работи, Ганьо!

Новината не е чак толкова лоша. Даже може би е добра. Можем да се превърнем най-големия производител на уран и на атомни бобми в света. Найс, а ?

Направо на уранови двуводородно-кислородни бомби...