Кенгурата били докарани преди година от Германия и за кратко се превърнали в атракция за посетителите.

Мъжкият умрял на 12 септември, на следващия ден издъхнала женската, а с нея и 3-месечното бебе на двойката, което още било в торбата й.

Труповете на трите животни са били аутопсирани във ветеринарната клиника в Стара Загора, а заключението е, че са отровени от пестициди, съобщи шефът на хасковския зоопарк Валентин Ахтаров, цитиран от местния сайт "Хасково.нет".

Според него причината не може да е във фуража, с който хранят кенгурата, защото от същата торба им давали в продължение на месеци.

"Ветеринарите казаха, че са открили внезапен кръвоизлив на дебелото черво. Това говори, че всичко се случило за ден-два”, обясни Ахтаров.

Проби от фуража също били дадени за изследване, но резултатите още не са готови.

Затова ръководството на зоопарка в Хасково вече е подало сигнал за умишлено отравяне на кенгурата.

"Ако им е подхвърлен хляб с отрова, те вероятно са го изяли, което може да обясни внезапната им смърт", допълни шефът на зоопарка.

За да не се случват отново подобни инциденти, се обмисля зоологическата градина да се охранява и през деня.

В края на август в столичната зоологическа градина за два дни умряха як, камила и 3 гаура. След тях почина и бебе козирог. Последваха и бизоните. В червата на починалите животни бяха открити токсини, като вътрешните им органи са поразени. Все още обаче разследването не е дало отговор на въпроса дали животните са умишлено отровени или става въпрос за инцидент.