В присъствието на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, той разговаря със съпредседателите на Реформаторския блок Меглена Кунева, Радан Кънев и Божидар Лукарски и председателите на ПГ на БСП, ДПС и АБВ - Михаил Миков, Лютви Местан и Ивайло Калфин.

Вижте снимки >>>

Срещи с Патриотичния фронт, "Атака" и "България без цензура" не бяха предвидени, тъй като, по думите на Дол, е искал да се види с представители само на демократични партии.

"В България съм, за да отправя посланието, че страната трябва час по-скоро да има стабилно правителство, което да служи на гражданите и да донесе спокойствие", заяви Дол.

Той подчерта, че кабинетът трябва да бъде дясноцентристки и оглавен от лидера на ГЕРБ. Тя е част от ЕНП, както и ДСБ и СДС - част от Реформаторския блок.

"Трябва отговорността на Европа към България да се завърне бързо, за да може и европейските фондове бързо да стигнат до България отново. Бойко Борисов е човек, с който досега сме работили много добре", каза още Дол.

По думите му кабинетът трябва да работи по програма, която партиите от център-дясно да съставят, спазвайки ценностите, за да може да се развива България икономически и социално.

Въпреки всички трудности в Европа, ние, от център-десницата, не се отказваме от отговорността, която носим – нашите ценности са правова държава, правосъдие, банковата системата, проблема с енергетиката”, добави Дол.

На въпрос дали ЕНП би подкрепил кабинет, в който ще влезе националистическа формация като Патриотичния фронт, той заяви, че не може да се очаква подкрепа при техните абсолютно неприемливи ксенофобски изказвания.

Междувременно Бойко Борисов също обяви, че евроатлантическите ценности на ГЕРБ не им позволяват да се коалират с НФСБ и ВМРО, които в програмата си предвиждат изпит по български език за всички 6-годишни деца и възстановяването на ракетните бази в Южна България.

След срещата с Реформаторския блок пък той излезе видимо ядосан и затръшна вратата след себе си, предаде БНР. Не коментираха и от Блока.

"Силен натиск за дясно правителство на малцинството с широка парламентарна подкрепа. ‪РБ‬ предстои да вземе решение", написа пък в Туитър и Фейсбук Радан Кънев.

По-рано Дол се срещна с председателя на Народното събрание Цецка Цачева, съобщиха от НС. Тя запозна председателя на ЕНП с първите стъпки, които предприема новоизбраното 43-то Народно събрание.

"Още в хода на политическите консултации наложихме нов стил и тон на общуване и силно се надявам, че този дух на конструктивизъм за доброто на страната ни ще се запази и в законодателната институция", каза Цачева.

Тя допълни също, че високо цени знака, който Жозеф Дол като уважаван европейски политик дава с визитата си у нас.

Междувременно ситуацията около сформирането на кабинет се заплете още повече, след като от Патриотичния фронт обявиха, че няма да участват в тройна коалиция с ГЕРБ и Реформаторския блок. Последните настояха именно за това, след като вчера Бойко Борисов обяви, че вижда като възможен вариант единствено коалиция на малцинството с Реформаторите.

В същото време президентът обяви, че на 31 октомври започва консултации с партиите за сформиране на кабинет.


АНКЕТА: Одобрявате ли коалиция на малцинството ГЕРБ-РБ?