Темата ще бъде обсъдена на заседание на Министерския съвет, категорична е Павлова.

По думите й техническите паспорти на сградите също са задължителни, за да може да се знае какво е състоянието на сградата.

Състоянието на сградния фонд стана особено актуален след земетресението с магнитуд от 5.8 по Рихтер в понеделник в района на Перник и София. При него нямаше жертви, но бяха нанесени значителни щети на много сгради. Специалисти отбелязваха, че този трус е и най-силният с епицентър в страната за последните седемдесет години.

„Законът и в момента казва, за съжаление само за държавната и общинската собственост, това е задължително. Аз смятам, че всички сгради, независимо дали са частна или държавна собственост, трябва да имат задължителна застраховка”, каза тя.

„За колата правим и задължителната „Гражданска отговорност”, правим си и „Каско”, а за дома - това е посоката, както се грижим за колата си, така да се грижим и за дома”, заяви още Павлова. „Голямата тема според мен е, че сега вече всички осъзнаха защо е толкова важно и необходимо сградите да имат технически паспорт. Застраховка плюс технически паспорт са двете задължителни неща за всеки собственик в една сграда, независимо дали е къща или блок”, обясни министърът.

Павлова отбеляза, че в България частната собственост е почти 98%. „Това го няма никъде в такъв размер. Няма нищо лошо, но след като сме частни собственици трябва да се грижим за своята собственост, движима или недвижима”, уточни тя и изтъкна: „Не трябва да се интересуваме само вътре какво се случва в нашия дом, а трябва да знаем какво се случва с покрива, с общите части”.

По отношение на обществените сгради към момента кметовете на Перник и Радомир са докладвали за общо 56 постройки, които имат нужда от укрепване след земетресението. 43 от тези сгради са в Перник, а 13 - в Радомир. Министър Павлова обаче обясни, че за тези сгради само технически са били спазени изискванията на закона. След проверка се оказало, че в застрахователните полици на нито един от обектите не фигурира клауза срещу земетресение. „Всички тези 43 плюс 13 сгради са застраховани, но нямат клауза срещу земетресение, което е парадоксално. А съгласно Закона за държавната собственост застроените имоти публична държавна собственост задължително се застраховат и тези средства трябва да са им предвидени в бюджетите. В Закона за общинската собственост е същото”, обясни министърът.

Аз зададох този въпрос - защо не сте застраховали в пълнота. Защото застрахованите в Перник повечето са в Общинска застрахователна компания. Първият ми въпрос беше тя предлага ли клаузата земетресение. Отговорът беше: „да, предлага”. Защо не сте се застраховали - защото нямаме пари. Въпреки че законът изрично казва, че не само че трябва да са застраховани, а всяка държавна или общинска собственост, институцията трябва в годишния си бюджет да предвиди тези средства да си застрахова сградите. Със сигурност две детски градини в Перник трябва да бъдат разрушени и изградени отново. В момента се обследва и едно училище в Радомир, което също може да се наложи да бъде съборено, но след експертна оценка, каза още министър Павлова.