В болница от раните си почина 41-годишна жена, съобщават световните агенции, цитирани от БТА.
Сред останалите загинали са две бременни жени и 14-годишно момче. Ранените са над 250 души. Над 20 000 са пострадалите сгради. Испанските власти обявиха тридневен траур в памет на загиналите от разрушителното земетресението.

Да оцелееш сред падащи отломки, да прекараш нощта навън в очакване на нови трусове, и след това с утрото да се изправиш пред апокалиптична картина - това са хората в Лорка, град с 90 хиляди жители и две хилядигодишна история. Знае се, че е в сеизмична зона, но никой не е очаквал такова бедствие.

Стотици хора се редяха днес на опашки за храна в Лорка и обикаляха увити в одеяла по улиците, отбеляза Ройтерс.
Хиляди прекараха нощта на открито, след като трусът с магнитуд 5,1 (по първоначални данни трусът бе 5,3 по Рихтер) нанесе поражения на сгради и автомобили.
Много хора в Лорка чакаха властите да извършат проверки и да им кажат дали е безопасно да влизат в сградите. Снощи бяха евакуирани около десет хиляди души.
"Къщата ни ли - вече нямаме къща", "Моята къща е разрушена, покривът рухна", "Не можем да живеем повече там, апартаментът ни беше на десетия етаж", коментираха жителите от града, предаде БНТ.

Повече от 500 българи живеят в Лорка, предаде Нова теелвизия. В града има и българско училище. Бистра Генова в момента на труса е била извън града, а синът й е бил със съседка.
Падали са тавани, всичко това е предизвикало огромна паника. При втория по-силен трус синът й е бил в колата. Автомобилът е подскачал на 40 см от земята. Ужасът беше голям, сподели Бистра Генова.

Няма пострадали българи, съобщиха наши сънародници в Лорка пред бТВ.
"Всички хора, абсолютно всички хора спят по полето, в къщи, които са извън града, и по колите. Лично аз снощи спях в колата си, заедно със семейството, разбира се... Има, има паника и страх”, разказа Татяна Янакиева, която живее в засегнатия град.

Външно министерство съобщи, че няма информация за загинали и ранени българи при силния трус.

Министър-председателят Хосе Луис Сапатеро заяви, че в Лорка са изпратени 800 войници и служители на гражданска защита, доставени са 370 палатки и е изградена полева болница. Той обеща бързо възстановяване на разрушените сгради, предаде агенция Еуропа прес, цитирана от "Фокус". Няма да пестим средства, каза Сапатеро.

Очаква се утре испанското правителство да одобри мерки, за да може жителите на града възможно най-бързо да възстановят нормалния си живот, съобщи вътрешният министър Алфредо Перес Рубалкаба по време на посещението си в Лорка.

От уважение към жертвите управляващите социалисти и опозиционната Нарона партия отмениха предизборните си прояви за местния вот на 22 май.

В Испания рядко стават земетресения, причиняващи значителни разрушения и жертви, въпреки че в южната част на страната има доста разломни линии. При трус през 1997 г. загина един човек. През 1969 земетресение с магнитуд 7,8 отне живота на 19 души.