Властите в Крайстчърч, Нова Зеландия, обявиха извънредно положение, след като трус с магнитуд 7,1 и дълбочина 10 км разтърси града и околността в 4,35 ч. местно време (16,35 ч. по Гринуич в петък). 
Трусът е усетен в продължение на 40 секунди. 
 
Има много материални щети във втория по големина град в страната, за щастие няма жертви. Градската болница съобщи, че двама мъже са приети със сериозни наранявания. Още няколко души са получили медицинска помощ заради счупени кости и порезни рани.

Официалното извънредно положение бе наложено с цел координиране на спасителните операции в града с население от 350 000 души, където фасади рухнаха на улиците, смачквайки коли и блокирайки пътищата, съобщи БТА. 

"Мисля, че имахме изключителен късмет като нация, задето няма смъртни случаи. Ние сме благословени", каза пред репортери министърът на гражданската отбрана Джон Картър, като добави, че икономическите щети ще бъдат големи.
Мисля, че ще мине известно време, преди да разберем цената, каза премиерът Джон Кей, който има сестра, която живее в града.
 
"Вредите, нанесени на инфраструктурата, са огромни. Те засегнаха всяко семейство, вяско домакинство - водопроводите, канализацията, мостовете, електропроводите са пострадали сериозно", каза кметът Боб Паркър.

Полицията съобщи за изолирани случаи на мародерство, които били бързо пресечени. Електрозахранването бе спряно в голяма част от територията на региона, но след проверка на сигурността постепенно се възстановява. Властите са готови да доставят вода с цистерни, понеже водонапорните кули са повредени, а има и много спукани тръби.
 
Малкото село Дарфийлд, на около 20 км западно от града, е близо до епицентъра. Директорът на местното училище каза, че трусът, който го изхвърлил от леглото, бил ужасно силен, но никой не е пострадал.
Университетът Кентърбъри, който има около 22 000 студенти, обяви, че няма материални щети, но ще остане затворен до 13 септември.

Вторичните трусове с магнитуд до 5,3 продължават. Земетресението е сред 10-те най-силни, регистрирани в Нова Зеландия, която е разположена между Тихоокеанската и Индо-Австралийската тектонична плоча и регистрира около 14 000 труса годишно.
От тях около 20 процента надвишават магнитуд 5,0. Последното фатално земетресение бе през 1968 г., с магнитуд 7,1, при което загинаха трима души на западното крайбрежие на Южния остров, предаде Ройтерс.

Земетресение с магнитуд 5,3 по скалата на Рихтер беше регистрирано до  крайбрежието на Япония, съобщиха от Геологическата служба на САЩ, цитирани от "Фокус". Епицентърът на земния трус е бил на 85 км от остров Хокайдо. Няма данни за жертви и разрушения.

Земетресение 5,6 по Рихтер разтърси Индонезия, съобщиха от Националния сеизмологичен институт на САЩ. Епицентърът е бил на около 40 км дълбочина, на около 245 км западно от Джаяпура на индонезийския остров Папуа.

Трус от 4,9 по Рихтер люля Перу. Епицентърът е бил на около 154 км дълбочина, на около 65 км североизточно от Пукалпа и на около 560 км от столицата Лима. До момента няма данни за жертви и разрушения.

6,1 по Рихтер удари и Тонга в южната част на Тихия океан, съобщи Американската геоложка обсерватория, цитирана от от Франс прес. Не е обявена тревога за опасност от цунами, пише БТА. Трусът е станал в 21.52 ч. местно време (8.52 ч. по Гринуич) на около  450 км североизточно от столицата Нукуалофа. Епицентърът е бил на около 37 км под морското дъно.