226 души са обявени за изчезнали при труса с магнитуд 6,3, който удари втория по брой на населението град в страната, предаде БТА.

Земетресението бе с епицентър на 5 километра от Крайстчърч и стана на дълбочина от едва 4 километра, което го направи още по-разрушително.

Стотици чуждестранни спасители и специалисти по претърсване на опасни отломки започват да пристигат в Крайстчърч от САЩ, Великобритания, Япония, Сингапур и Тайван, за да се присъединят към своите колеги от Нова Зеландия и Австралия, които вече работят на място.

Два дни след разрушителния трус обаче, няма признаци на живот под развалините и надеждата, че ще бъдат открити още оцелели, избледнява.
Екипите са спасили 120 души през последното денонощие, посочва ИТАР-ТАСС. ДПА обаче отбелязва, че спасителите не са изваждали живи хора, "хванати в капан", от вчера следобед, посочва ДПА. Въпреки това те увеличават своите усилия в опустошената бизнес зона в центъра на Крайстчърч и едновременно с това разширяват претърсвания район.

Бебе е било извадено живо във вторник следобед, като спасителите буквално са го взели от ръцете на мъртвата му майка. Полицията изрази опасения, че между 60 и 120 тела се намират под отломките на една сграда, предаде Асошиейтед прес. 47 души се водят за изчезнали в училище в Крайстчърч. Сред тях са 10 японски младежи, съобщи директорът на учебното заведение, цитиран от Франс прес.

Здравните власти съобщиха, че 164 души са били приети в болница, повечето от които със сериозни наранявания, 431 са получили спешна медицинска помощ, като са били прегледани и до 2 хиляди леко пострадали. В 80 процента от Крайстчърч няма вода, 60 процента от града е без ток, а други инфраструктури, като канализацията и газопреносната система, са понесли тежки щети.

Правителството обяви вчера извънредно положение в цялата страна - за първи път в историята на Нова Зеландия. Новозеландският премиер Джон Кий заяви, че е възможно щетите от земетресението да възлизат на около 13 милиарда долара. Възстановяването на разрушената инфраструктура ще отнеме дълги години, допълни Кий.

Двама японски журналисти пък бяха арестувани, докато отразявали обстановката в Крайстчърч, предаде ДПА. Те били задържани, след като опитали да влязат в градската болница, за да интервюират пострадали хора.