Две водещи италиански политически фигури отсъстват от листите с кандидатите за европейски депутати и това са лидерът на крайнодясната партия "Лига", 51-годишният Матео Салвини, и лидерът на антисистемното "Движение 5 звезди", 60-годишният Джузепе Конте.

Любопитното е, че преди шест години на националните избори в Италия "Движение 5 звезди" беше с 32 процента първата най-голяма самостоятелна сила в страната. По това време "Лига" се яви в дясна коалиция, спечелила общо 34 процента на този вот. В рамките на коалицията "Лига" беше на първо място по проценти. Година след това на евровота "Лига" стана първата италианска политическа сила, спечелила 34 процента.

А "Движение 5 звезди" получи тогава 17 процента. Като междувременно двете партии, които са напълно различни по идеология, се обединиха за кратко в странната управляваща коалиция, за която традиционната левица и десница заявиха, че е противоестествена и опортюнистична. Коалицията беше оглавена от малко познатия по онова време юрист Джузепе Конте.

В тази коалиция лидерът на "Лига" Салвини, който беше вътрешен министър, играеше водеща роля с твърдата си антиимигрантска риторика и с решението да затвори италианските пристанища за кораби на неправителствени организации, спасяващи мигранти по море. С това той си навлече гнева на Брюксел, а днес той трябва да дава обяснения в съда за тези свои действия, за които продължава да твърди, че са били в услуга на италианския народ.

Заради тези мерки на Салвини популярността му нарасна сред привържениците на по-твърда миграционна политика и това обяснява класирането на партията му на първо място на евровота през 2019 г. Тогава тя влезе в състава на новата европарламентарна група "Идентичност и демокрация", в която влезе и френската партия "Национален сбор". С нейната лидерка Марин Льо Пен Салвини поддържа от години близки отношения.

И докато Салвини трупаше политически точки, "Движение 5 звезди" бавно губеше популярност заради решението си да се обвърже с крайнодесните. Което обяснява и по-ниските проценти, получени на евровота през 2019 г. спрямо тези от националните избори година по-рано. В допълнение движението си навлече гнева на правителството на Еманюел Макрон, когато Луиджи Ди Майо, министър на икономическото развитие и на социалните въпроси и лидер на "петзвездните антисистемни" се срещна във Франция неофициално с един от лидерите на френското социално протестно движение "жълтите жилетки" през 2019 г. Това обтегна двустранните отношение.

После противоестественото правителство в Италия се разпадна по натиска на Салвини, който искаше предсрочни избори, на които да спечели първо място и да оглави дясно правителство. Но вместо избори той беше изненадан от "антисистемните петзвездни", които успяха да се договорят за ново правителство със системните демократи и то беше оглавено отново от Джузепе Конте. В него влизаше и центристката партия "Италия Вива", съставена от отцепници от редиците на демократите и оглавена от Матео Ренци.

Рейтингът на Салвини и на "Лига" започна главоломно да спада заради това, че партията, спечелила най-много гласове на евровота в Италия и двигател и на десницата, се озова в позиция на опозиция, след като беше спечелила и националните парламентарни избори през 2018 г.

Но паралелно със спада на рейтинга на "Лига" и на Салвнии, продължи и спадът на рейтинга на "петзвездните". Първо заради новата им управляваща коалиция с демократите, изглеждаща алогична предвид доскорошния наратив на "петзвездните" за скъсване на връзки със системните партии. И второ заради коронавирусната пандемия, принудила кабинета на Дзузепе Конте да вземе едни от най-драстичните мерки за ограничаване на придвижванията и контактите в света.

Властите обявиха и извънредно санитарно положение, при което страната се управляваше с правителствени декрети. Тези ограничения на свободата бяха възприети зле от италианците и логично рейтингът на Конте и на "Движение 5 звезди" беляза спад.

Второто правителство на Конте се разпадна поради вътрешни противоречия, основно предизвикани от партията на Ренци. За да се избегне гласуване в условия на извънредно санитарно положение президентът на Италия Серджо Матарела възложи създаване на широко коалиционно правителство на Марио Драги. В него побързаха да влязат всички партии в Италия, без тази на Мелони. И това съжителство неизменно беляза рейтинга на всички участници в тази базирана на компромиси коалиция.

Последва руската инвазия в Украйна с всички произтичащи от това последствия за енергийните доставки и хранителната сигурност. По тази тема партиите в коалицията на Драги влязоха в остри противоречия, което допринесе първо до разделение в "Движение 5 звезди", от което си тръгна Луиджи Ди Майо с негови привърженици.

После "антисистемните петзвездни", към които в последния момент се присъединиха и "Лига" и "Форца Италия", допринесоха за свалянето на правителството. Демократите и центристите, плюс отцепниците на Ди Майо, който беше външен министър в правителството на Драги, бяха категорично против този ход.

На предсрочните избори през 2022 г. в Италия заради всички тези противоречиви действия сякаш всички партии като че ли бяха наказани, докато партията на Мелони излезе на първо място с 26 процента и състави правителство. Най-драстичен тогава беше спадът на "Лига" на Салвини - от 34 процента на евровота през 2019 г. три години по-късно партията спечели едва 8,8 процента на националния вот. Този спад именно може да обясни сега решението на Салвини, да не участва в европейките избори. Той е министър и вицепремиер в правителството на Мелони, но това не допринесе за увеличаване на рейтинга на партията му.

Според последните допитвания тя ще получи между 8,3 и 8,9 процента на евровота. Което показва, че тя не е успяла да се отлепи от резултатите си отпреди две години, заради които се чуха още тогава призиви за оставка на Салвини. Ако Салвини се беше явил сега на изборите като водач на листа, при подобен нисък резултат, на него можеше да му се наложи да поема политическа отговорност за това. Днес все по-често се припомня, че една от водещите фигури в "Лига" Лука Дзая, популярният областен управител на Венето, догодина приключва мандата си и няма право на преизбиране. Което го прави свободен да се фокусира върху битка за оглавяване на "Лига". Дзая има много поддръжници. Засега той казва, че няма намерение да оспорва лидерското място на Салвини.

На него обаче се гледа не само като на способен да "измете" Салвини от партийното ръководство, но и като на много силен конкурент в дясното пространство на самата Мелони. Поради тази причина самата Мелони няма интерес Салвини да се представи зле на евровота, което може да е още едно обяснение на решението на лидера на "Лига" да не се яви лично на изборите.

В последните две години Салвини се опита всячески да си върне популярността. Той отново се впусна в антиимигрантска риторика. В миналото голям фен на руския президент Владимир Путин и заподозрян в паралелна дипломация с Русия след руската инвазия в Украйна, както и във финансиране от Русия по времето, когато неговата партия беше управляваща - все твърдения, които Салвини категорично отрече - сега той се опита да посмекчи проруската си риторика и миналото си възхищение от руския президент Владимир Путин. Той се придържа към курса на правителството на Мелони, което подкрепя Украйна във войната срещу Русия. Но той повдигна въпроса дали антируските санкции не вредят повече на онези, които ги налагат вместо на Русия.

След смъртта на руския опозиционер Алексей Навални в руска затворническа колония Салвини заяви, че руските лекари и съдии са тези, на които се пада задачата да установят от какво е умрял той. В отговор на което говорител на европейския дипломат номер едно Жозеп Борел припомни на Салвини, че страните членки на ЕС вече са приели обща декларация, в която държат за отговорни Путин и руските власти за смъртта на Навални, предаде Франс прес.

След преизбирането на Путин за президент през март Салвини заяви, че когато народът гласува, той винаги има право, което беше възприето като признаване на резултата едни избори, за които Западът заяви, че не са били нито свободни, нито честни, предаде АНСА.

В началото на април Салвини оцеля във вот на недоверие в парламента, поискан опозицията заради връзките на неговата партия с Русия, предадоха АНСА и Франс прес. Тогава в подкрепа на вота гласуваха само 129 депутати от Камарата на депутатите, а 209 бяха против. Малко преди това "Лига" публикува изявление, в което се дистанцира от споразумение за сътрудничество, което беше сключила с руската управляваща партия "Единна Русия" през 2017 г.

Паралелно с това Салвини породи гневни реакции сред Запада и с поздравленията, които отправи през март към Доналд Тръмп заради изборните му победи на първичните избори в няколко американски щати, предадоха АНСА и Франс прес. Тогава Салвини приветства тези победи като още една стъпка към промяна в Белия дом. А сега когато вината на Тръмп беше призната по делото в Ню Йорк за купуване на мълчанието на порноактриса, Салвини заедно с унгарския премиер Виктор Орбан изрази подкрепата си за бившия президент и заяви, че Тръмп е станал жертва на съдебен тормоз, а процесът срещу него е бил по политически подбуди.

Когато френският президент Еманюел Макрон и бившият италиански премиер Марио Монти заговориха за възможност западни военни да бъдат пратени на терен в Украйна, Салвини заяви, че и двамата се нуждаят от психиатрично лечение, предаде АНСА.

Преди две години Салвини заплаши, че ще поиска оставката на Урсула фон дер Лайен, когато тя предупреди, че ако в Италия има отклонения в унгарски стил от европейските ценности, то ЕС има механизми за действие. Тези заплахи обаче не бяха последвани от някакъв развой. Но Салвини сега се противопоставя категорично на варианта Фон дер Лайен да бъде преизбрана. През март той заяви, че безразсъдните политики на жалката и зловеща Фон дер Лайен унищожават Европа.

Според него ЕК не е направила нищо, за да се бори срещу незаконната имиграция и ислямския екстремизъм, а е положила усилия "да окраде италианските и европейските фермери чрез високи данъци, идиотски правила, чрез подкрепа за синтетичното месо и брашното от насекоми". Салвини обвини Брюксел, че е отговорен за загубата на хиляди работни места в автомобилосторителната индустрия, "за да благоприятства Китай и да натъпче ЕС с електромобили".

В този кръстоносен поход срещу Фон дер Лайен Салвини търси подкрепата на силните крайнодесни лидери в Европа, като Герт Вилдерс, Марин Льо Пен и Андре Вентура, чиито партии се представиха отлично на парламентарните избори съответно в Нидерландия, Франция и Португалия и които сега са на водещи позиции и в прогнозите за евровота.

Салвини се обявява и категорично срещу социалистите в Европа, допринесли за избирането на Фон дер Лайен начело на ЕК. На евровота той гледа като на ключов момент, в който италианците могат да решат дали искат да останат свободни или искат да служат на чужденци, като под второто той визира изпълнителната власт в ЕС. Неотдавна Салвини поиска официално в Италия да бъдат премахнати европейските знамена, веещи се пред италианските обществени институции, предаде АНСА.

Салвини искаше италианската десница да се обедини за евровота, но това така и не се случи. Затова сега той призовава за подобно обединение след изхода от вота, когато ще се водят преговори за новия състав на ЕК и за други ключови европейски постове.

За водещ кандидат на "Лига" Салвини избра генерал Роберто Ваначи, една не по-малко провокативна от самия Салвини личност. Ваначи е начело на листата на Салвини в Централен и Южен избирателен район и е поставен на второ място в листата в Островен избирателен район. 55-годишният генерал е участвал в италиански военни контингенти на мисии в Ирак, Афганистан, на Балканите, в Руанда, Сомалия и Либия. През 2018 г. той е награден с италианския "Орден на заслугите" за усилията си в борбата срещу "Ислямска държава".

Тази негова слава обаче беше засенчена, когато през 2023 г. той публикува книгата си "Светът с главата надолу", в която изразява полемични позиции срещу феминистките, имигрантите, хомосексуалистите, алармистите и еколозите. Книгата се превърна в бестселър през август миналата година. "Скъпи хомосексуалисти, вие не сте нормални, примирете се с това", казваше Ваначи в творбата си.

В нея той нападаше също така директно Паола Егону, цветнокожата италианска волейболна националка, като казваше, че тя може и да има италианска националност, но е очевидно, че външно няма отличителните белези на една италианка. В книгата Ваначи говореше и за голяма подмяна на населението, при която кореняците италианци ще бъдат подменени от основно мюсюлмански мигранти. Генералът развиваше теорията и за диктатура на малцинствата.

Тези идеи Ваначи споделяше и по време на обществени прояви. В края на април например той заяви, че в последно време Европа е заприличала на свят без идентичност, който следователно е преобърнат с главата надолу. Той призоваваше и Италия и Европа да отстоява идентичността си. Ваначи се обяви и срещу предложенията Европа да има общи отбранителни сили, тъй като това е идея, която няма да сработи, защото не е ясно кой ще раздава заповеди на тези сили.

Като цяло Ваначи надигна глас срещу ЛГБТ общността, малцинствата, мултикултурализма, мигрантите, екологичното лоби. А неотдавна той дори предложи отделни класове за децата инвалиди, отбелязват Франс прес и Асошиейтед прес.

С всичко това Ваначи породи възмущение, а министерството на отбраната заяви, че той е накърнил принципа на неутралност на въоръжение сили с подобни коментари. Срещу генерала сега водят три разследвания. Едното е за насаждане на расова омраза.

Другото е за директна обида на Паола Егону. А третото не е свързано с книгата и възгледите му, а с предполагаеми финансови нередности, които той може да е извършил, докато е бил военно аташе в посолството на Италия в Москва в периода 2021-2022 г. Именно в края на този период Салини беше заподозрян в паралелна дипломация с Москва и дори че е имал планове да пътува до Русия след руската инвазия в Украйна. Сега Ваначи е отстранен за 11 месеца от позициите, които заемаше в системата на отбраната.

Според анализатори изборът на Ваначи за водещ кандидат на "Лига" е ход за привличане на повече избиратели, споделящи позициите на генерала. Ако все пак "Лига" не успее да дръпне напред на евровота, то Салвини няма да е пряк виновник за лошото представяне на партията, а отговорността би паднала върху водещи партийни кандидати като Ваначи. Самият Салвини за всеки случай вече се измъкна с думите: "Аз не споделям всички възгледи на Ваначи, но защитавам твърдо правото човек да има свободата да изразява идеите си".

За разлика от стратегията на Матео Салвини да е в сянката на определен човек за евровота, лидерът на "Движение 5 звезди" Джузепе Конте не залага на ново лице за водач на партийните листи, а на партийни кадри, на граждански активисти и на досегашни евродепутати, които да водят предизборната кампания. Така отговорността за евентуално лошо партийно представяне ще е споделена.

И никой няма да се сети да иска оставката на Конте, както тя се искаше по време на коронавирусната пандемия, а и след това, когато той допринесе за падането на правителството на Драги и "Движение 5 звезди" остана на трето място на националните избори през есента на 2022 г.

Днес Конте брани идеята, че е "адвокат на италианския народ". Той активно участва в предизборната кампания на партията си. Конте критикува политическия курс на Мелони, позиционирайки движението си като втора опозиционна сила в Италия след демократите. Сега неговите депутати искат да бъдат миротворци по света. Те смятат, че не с доставки на оръжия ще се сложи край на конфликтите, в частност на този в Украйна. Те са и против всякакво използване от украинските сили на западни оръжия срещу руската територия. Те са против изпращане на западни военни на терен в Украйна.

Но демократите и "петзвездните" така и не сформираха голяма коалиция в национален план за европейските избори, въпреки че еднократен опит в тази насока се оказа успешен и двете партии отстраниха от власт десницата на областните избори в Сардиния по-рано през годината. Сега допитванията вещаят, че "Движение 5 звезди" ще получи между 15,7 и 15,9 процента и ще се класира на трето място на евровота.

Що се касае до едновремешния лидер на "антисистемните петзвездни" Луиджи Ди Майо, който след като допринесе за обтягане на отношенията между Франция и Италия в даден момент от близкото минало, а после като външен министър на Италия във второто правителство на Конте и в правителството на Драги затопли връзките с Париж и зае категорични проевропейски и антируски позиции, сега той изобщо не е в схемата на евровота.

След неуспеха на парламентарните избори на неговата отцепническа от "Движение 5 звезди" политическа формация, той беше предложен в последните дни от живота на правителството на Драги за специален пратеник на ЕС за Персийския залив и от юни миналата година заема тази европейска позиция.