Ситуацията в Европа също не е добра и има измръзвания. Логично е това да окаже влияние и върху цената на продукцията. При получаване на един много по-малък добив, при големи загуби, стойността на продукцията отива нагоре. Това заяви в предаването „Агросвят” по Дарик Мариана Милтенова, член на Националния съюз на градинарите.

Ще има скок в цената на черешите тази година, коментира тя. Причината е, че голяма част от реколтата при череши, праскови и кайсии е унищожена заради измръзвания на дръвчетата.

„На места в областите Пазарджик и Пловдив имаме на 100% унищожена продукция”, каза Милтенова. Към днешна дата килограм череши се продават у нас на цени от 5 до 10 лева.

В момента екипи на министерството минават по места и описват загубите за фермерите, за да може да се изплатят компенсации. Държавата подпомага с финансова помощ само стопани със 100% унищожена продукция. По този повод се очакват и фалити в сектора.

„При положение, че имаме измръзване на голяма част от овощните насаждения в страната, се очаква, че реколтата ще бъде по-малка. Освен това, независимо че в някои райони, там където няма на 100% измръзване, има разреждане на продуктите, на плодовете, което също ще окаже влияние върху пазара и количествата, които ще бъдат добити, и ще излязат съответно на пазара”, коментира Марияна Милтенова от браншовия съюз на градинарите.