„Има случаи, в които отвличат деца, отвличат майка, заплашват... В Хама в последните три дни има слухове за заклани деца пред родителите им, като заплаха да не се протестира”, разказа пред bTV войникът, чийто баща е българин.
В страната има няколкостотин българи, които не могат да напуснат държавата. Децата на някои от тях вече са мобилизирани в армията и са хвърлени срещу протестиращите.

Пожар пламна вечерта в затвор в централния сирийски град Хама след тридневни протести на затворниците, съобщи ДПА, цитирана от БТА Правозащитници, цитирани от агенцията, казват, че в затвора са започнали екзекуции на затворници.

Омар Идлиби, сирийски правозащитник, базиран в Ливан, обясни, че обитателите на затвора протестирали в знак на солидарност с жителите на Хама, където армията нахлу и изби десетки цивилни. "Черен дим е обгърнал мястото, където е разположен затворът. Силите за сигурност са отцепили целия район", каза Идлиби.

Той разказал по телефона за ДПА, че в Хама все още са разположени около 200 танка. Армията е прекъснала телефонните и интернет връзки в града очевидно в подготовка на още по-голяма операция.
Противниците на режима на президента Башар ал Асад обявиха, че ще организират протести всяка вечер през свещения месец рамазан.

Танкове окупиралиха по обед централния площад в Хама след тежък обстрел на обсадения сирийски град, съобщи Ройтерс, като се позова на очевидци. Обстрелът е предимно в района Хадер, който в голямата си част е бил изравнен със земята по време на операция на въоръжените сили през 1982 г.

На централния площад в Хама бяха организирани едни от най-големите демонстрации срещу управлението на президента Башар Асад по време на петмесечното въстание за политически свободи тази година.

Сирийските сили затегнаха обсадата на града от неделя насам и принудиха местните жители да бягат, за да спасят живота си. Операцията предизвика вълна от международни критики срещу режима, който пренебрегва нарастващите призиви за прекратяване на репресиите.

Демонстрации имаше рано днес в предградия на Дамаск след нощните молитви в джамиите, предаде ИТАР-ТАСС. Според информационната агенция "Любнан ал ан" (Днешен Ливан) полицията на няколко пъти е използвала сълзотворен газ и огнестрелно оръжие, за да разпръсне демонстрации в Муадамия, Кисуа, Дума, Кудсия, Тал, Сакба и Хараст. Няма данни за жертви.

Антиправителствени демонстрации имаше също в кюрдския квартал на Дамаск Рукн ад Дин в централния район Майдана. Близо 800 души излязоха по улиците на елитния квартал Мухаджирин, където се намира президентският дворец.
Митинги в знак на солидарност с жителите на Хама се състояха през нощта в промишления център Хомс и средиземноморските пристанищни градове Латакия, Джебле и Банияс, в южната провинция Дараа и Дейр аз Зор на река Ефрат, където протстиращите наброяваха 40 000 души, предаде ИТАР-ТАСС.

Съветът за сигурност на ООН осъди смъртоносното потушаване на протестите в Сирия от президента Башар Асад и призова от виновните за насилието да бъде потърсена отговорност, предаде АФП, цитирана от "Фокус".
В изявлението на Съвета за сигурност, чието приемане отне седмици на остри преговори между 15-те му членове, се казва, че органът „осъжда мащабните нарушения на човешките права и употребата на сила срещу цивилни от сирийските власти”.
Ливан се разграничи от изявлението, като подчерта, че то „няма да помогне” за слагане на край на сирийската криза. 

По-рано бе постигнато съгласие по текст на декларация. Германия, Великобритания, Франция, Португалия и САЩ - западните страни в 15-членния съвет, се обявиха за остро осъждане. Останалите членове - Русия, Китай, Бразилия, Индия и Южна Африка, бяха против приемане на резолюция и предпочитаха необвързваща декларация за ситуацията в Сирия.