Това каза заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов след срещата със синдиката на служителите в МВР, цитиран от „Фокус“.

Вчера от синдикатите от МВР заплашиха, че ако днес не се разберат за заплатите ще мислят за протест.

„Предвиждаме на следващото ни заседание, което ще бъде твърде скоро, да поканим министъра на финансите Владислав Горанов и шефа на комисията по бюджет и финанси в парламента, Менда Стоянова за да можем да разберем какви са възможностите на държавата от кога и с колко биха могли да се увеличат заплатите на служителите на МВР. Обединихме се около тезата, че такова увеличение е нужно“, посочи Балабанов.

По думите му Съветът за социално партньорство се събира за пръв път.

„Тази среща, по настояване на синдикатите, беше извънредно заседание на съвета. Бяха включени 3 основни точки – повишаване на заплатите на служителите на МВР, спешни изменения в закона на МВР, които касаят социалния статус на служителите и подготовката за изцяло нов Закон за МВР“, каза министърът на вътрешните работи.

По думите му с волята на правителството тази година служителите ще получат униформи.

„Надяваме се до края на годината те да бъдат напълно оборудвани с чисто ново облекло. Максимум началото на другата“, допълни той.

Според зам.-министъра ясно е, че е нужен нов Закон за МВР, тъй като обстоятелствата в света, в Европа, динамиката на събитията, на полицейската професия изискват такава промяна.

Не е нужно да кърпим по 2-3 члена на година, а да направим изцяло нова концепция и Закон за МВР. Посоката е да се ремонтират почти всички членове, защото обстановката се изменя, нуждата на полицията расте“, каза още Балабанов. Тъй съобщи, че ще направи всичко възможно да бъдат задоволени исканията на синдикатите, за да не се стига до протести.