"Третият мандат ще бъде връчен от мен след много размисли и разговори на тези, които ще имат най-големия шанс, защото това е и моята воля. Не искам служебно правителство, не съм тръгнал да търся министри. Не е моя цел. Не това е задачата ми в този момент, а да направя всичко необходимо политическата криза да не прерасне в парламентарна", категоричен бе президентът след проведения  Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС).

Плевнелиев подчерта, че не е добре за България да има две служебни правителства, каквото евентуално може да направи Румен Радев след встъпването му в длъжност.

"По време на всички консултации, включително и днес, застъпих тезата, че  политическите сили трябва да надскочат теснопартийните интереси и да потърсят формула за съставяне на правителство", каза още Плевнелиев.

Той подчерта увереността си, че настоящият парламент не е изчерпал своя потенциал и все още може да свърши много реформи и смислени неща за държавата.

По думите му има огромна опасност ако се тръгне към бързи избори, държавата да бъде вкарана в трайна нестабилност.

"Не трябва да забравяме и че с президентските избори беше проведен референдум, който показа, че хората искат промяна. За такава реформа обаче е необходимо време. Суверенът пожела промяна, но тя трябва да бъде изговорена, осъществена отговорно и нещата не опират до едно телевизионно студио. В никакъв случай не трябва де се прави на инат", поясни държавният глава.

Той бе категоричен, че не вярва в прибързаните решения.

Президентът изрази надежда предстоящото председателство на България в ЕС да не бъде пропиляно.

Възможна дата на предсрочни парламентарни избори е в края на март-началото на април, но точната дата е задължение на новоизбрания президент, допълни Плевнелиев.

"Аз поканих избрания и невстъпил в длъжност президент г-н Румен Радев, защото знам много добре, че е негово задължението да посочи дата за избори. Тъй като не бе тук, фиксирането на конкретна дата е невъзможно. Това остава негова изключителна отговорност", допълни той.

Междувременно премиерът в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че оставя на ПФ да носят отговорност и ако съставят свой кабинет, ще подкрепи някои негови политики, както те направиха при сформирането на второто му правителство.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова пък беше категорична, че трябва да се върви към предсрочни избори, като дори посочи дата - 26 март.

От Реформаторския блок обаче също настояха, че най-страшното би било да се хвърли България в жестока криза със седем-осем месеца безпластие. На въпрос дали могат да подкрепят кабинет на патриотите или самият РБ да състави кабинет, Найден Зеленогорски отговори, че утре ще има заседание на Изпълнителния съвет и ще имат по-ясна позиция.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Карадайъ срещу Плевнелиев