Според съдиите e недопустимо дължимите данъци и осигуровки да се превеждат накуп и с пари за осигуровки да се покриват по-стари по дата задължения за данъци, пише "Сега". Противоконституционно е и неритмичното превеждане на осигурителните вноски от Националната агенция по приходите (НАП) към здравната каса и НОИ, при което липсва яснота за постъпленията.

Решението на КС засяга всички фирми и стотици хиляди данъкоплатци, които се самоосигуряват.

Решението на КС е било взето с 8 на два гласа. Против отмяната на въведената по искане на бившия финансов министър Симеон Дянков единна сметка са били само съдиите Румен Ненков и Благовест Пунев.
КС е решил казуса в отсъствието на Пламен Киров и Красен Стойчев.

Ненков и Пунев не били съгласни с тази теза, защото това, че нечии вноски в НОИ не са преведени, не го прави неосигурен, а е достатъчно работодателят само да е декларирал задължението, пише "Труд". Останалите им колеги обаче са били на мнение, че с декларации пенсиите не се плащат.

Единната сметка бе въведена с промени в Данъчно-процесуалния кодекс (ДОПК) в края на 2012 г. Тогава бяха премахнати отделните сметки за плащане на данъци и на осигуровки и бе въведен принципът всяка новопостъпила сума да покрива най-старото задължение.
Така стана възможно вноски за пенсии или за здраве автоматично да отиват за погасяване на данъци, а данъкоплатецът бе лишен от правото да решава кое свое задължение да покрива с предимство.

Министерството на финансите чака решението на КС за отпадането на единната сметка за приходите и мотивите към него, каза финансовият министър Петър Чобанов. Ведомството има разработени варианти, но са възможни и бързи законодателни промени, за да не се допусне хаос в системата на данъчната администрация, коментира той.