Конституционният съд отмени единната данъчна сметка

КС отмени единната сметка за приходите, с която отпадна възможността гражданите и фирмите да посочват кое от задълженията си към данъчните погасяват.

Обратно в новината

Коментари - Конституционният съд отмени единната данъчна сметка | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

имам един въпрос:кц отмени единната сметка,а последствията от нея сте се отменят ли автоматично?пример:дъля осигуровки и лихви към тях платени един път от мен,но заради единната сметка ми бяха прихванати за предни задължения? *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Ако някой си мисли ,че повечето български "бизнесмени" се интересуват по пера ,какви суми дължат по различните фондове за ДОО НЗОК и РБ ,дълбоко се лъже. Те се интересуват само ,към даден момент общо какво дължат. В този смисъл ,единната сметка за голяма част от бизнеса е улеснение ,защото в една сума на долния ред на справката разбираемо за безнесмена е обобщено неговото задължение.Освен това не е без значение и намалания брой платежни нареждания ,а от там и таксите (данък платежно) с които се облажват банките.Е,трудно е за счетоводителите да разгадаят НАП какво са погасили ,но и с това се свиква.Ако ще се връща старата система,размера на таксите за държавния бюджет трябва да се определя ,чрез пряко договаряне на банките с държавата ,така че да не представлява допълнителна финансова тежест (особено за малките фирми).По смисленото е да се премахне разбиването на много пера за начисления и удръжки за социално ,здравно,НЗПО и т.н..Процента на всеки един фонд се знае.Може да се укропни удръжката във фирмите за да се опростят ведомостите и счетоводството,и така да станат поразбираеми и за самите работници.Постъпилите суми за осигуряване в бюджета автоматично да се разпределят на база Декларациите 1 и 6 по фондовете и по този начин ще се намали донякъде административната тежест.

нищо не разбираш.

С отпадането на единната сметка се възстановява , а не отпада възможността за избор...

Сега,като отмениха единната с-ка , пак ли ще се пишат ен на брой платежни към бюджета?

Няма да е задължително, но ще има опция да се плаща съответният брой такси.

За да не правите грешки се учете от Германия ! В Германия законите са много точни и се спазват , а в България се заобикалят и се правят измами ненаказани ! Няколко глупака ще решават съдбата на един цял народ ! ПРОСТО НЕ СЕ НАПЪВАЙТЕ !

До къде стигнахме Мая Манолова да прави законите на България ! За това в България цял живот крадоха комунистите и няма осъдени ! По-добре вземете на готово законите на Германия ! Просто ги препишете и гласувайте !

Как ще изпуснат да си напишат допълнително пари за авторска работа !

Ама защо ги пишат тези неща по медиите?! Въпросите с данъците касаят само герберите и соросоидите! Електоратът на Партията е много над тези въпроси!

Аз съм счетоводител, идея си нямате какво малоумие е тази единна сметка и през какво се минава за да се извади едно удостоверение за липса на задължения - примерно. Ама хич си нямате представа за какво ходене по-мъките става въпрос като почнем да се обясняваме с някоя лелка в счетоводството в данъчното

Защо? Фирмите си избират кой задължения да плащат, а не кой трябва да си платят. Единната сметка си е правилна. Вкарваш си задълженията и си ги покрива от най старото, така няма да изтече давността им.

ти не си в час,това е наи големия възможен батак досега,единната сметка не е улеснение,а усложнение.нека парите да си отиват по отделни сметки за осигуровки, за здраве,за данъци,и всеки да си знае.единната сметка беше за дянков,да я ползва,нали така отмъкна парите на здравната каса и не се видя

Щом имаш такова ходене по мъките за чисто удостоверение, значи или са дефектни подаваните от теб декларации или фирмата ти е неплащаща задълженията си. И проблема не е в единната сметка.

Аз пък искам да попитам какво се разбира под ,,задължително-доброволно" осигуряване за родените след1960год. За мен тези две определения са взаймно изключващи се, как така уж е задължително, пък и доброволно - що за глупост е това.НЕЩО ИЛИ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, ИЛИ ДОБРОВОЛНО.

Казва се допълнително задължитено, а не доброволно задължително. сега изяснено ли е ?

Това означава, че родените преди 1960 ,като им дойде времето да се пенсионират към 2025, ще духат в едно празно пликче, а тези след 1960- в две. Щото системата ще е фалирала!

Някой може ли да ми светне, защо държавата трябва да събира приходите на частни дружества?

Не съм специалист и не мога да се застъпя за или против единната сметка, но мотивите на съдиите ми изглеждат странни. Застрашавала се осигурителната система. Сигурно, но не трябва ли конституционните съдии да се произнесат само дали въпросната мярка противоречи на Конституцията или не, а не дали заради това дадена система ще функционира или не. Ами че утре могат да кажат "ми да, незаконно е да се крадат релси, ама иначе хиляди хора ще гладуват и няма да могат да пращат децата си на училище и образователната система няма да може да функционира". Не можело и задължението да се противопоставя на правото. Ми ако искаш права, изпълни си и задълженията. Ми аз мога да кажа, че няма да си плащам данъците, за да имам средства да се образовам. Защото имам право и на образование, нали? Вероятно звучи жестоко за някои, но това е логиката и реда на нещата, независимо дали ни устройства или не.

Пак гербераската фамилия Ненкови се хвана да защитава малоумията на Дянков.

Дано единият от вариантите на Орешарски, е да запази единната сметака за ДОД,ДОО И ЗО ,а на база на декларациите да се разпределят от НАП в отделните фондове -пенсионен и здравен на НЗОК. Защото това спестява на бизнеса платежни и банкови такси.Но всяко плащане трябва да се отнася според волята на платеца.За просрочени задължения си има лихви и съдебни процедури.Не може заради некомпетентността и мързела на някои в данъчната администрация да се товари бизнеса.

още един Зоофил, какво общо има Орешарски с Конституционния съд? или само си жабуркате устата с мастика

Май не си много наясно с това което пишеш. А когато декларациите са некоректни, какво правим тогава? Единната сметка си е перфектна, когато платците и документите са изрядни. А щом искаш да плащаш само за каквото ти скимне, ще пишеш платежни. Не може и така и така. Като я нямаше: защо пишем платежни?, сега: защо не можем да плащаме каквото си решим?

сега пък декларацииите били некоректни, ами нали за това са декларации за да са коректни, иначе щото ти чл. 313 от НК

не може, не може, но не може и все да обвинявате всички други за "мързела" и "некомпетентността" под общ знаменател. Като се каже, че лекарите са некадърни, не значи че всички са такива... има и добри специалисти... като се каже че полицаите са тъпи, не всички са такива, за данъчните... не всички за корумпирани.....разбираш какво искам да кажа.

Това за Ваше сведение г-да комунисти, е по искане на стопанската камара с малоумника Данов, който искаше да се спестят пари на "бизнеса" от многото плащания на банките. Борисов го прие, като "услуга " за бизнеса . Така, че вината е на големия умник Данов,който постоянно се прави на голям спец за всичко. И така-бизнеса доволен ли е или не ?

аз съм доволен от единната сметка, защото ми спестява поне по 5лв дадени на банката за преводи всеки месец...

БРАВО! БРАВО! БРАВО!!! Най-сетне едно БЕЗУМИЕ беше отменено! Никога повече идиотите от ГЕРБ!!!!!

То безумието тепърва ще започва и шефчетата тогава да ги видим. За ГЕРБ незнам, ама с това управление дърпаме яко назад.

Абе, пич ти май не си много в час и явно си "шефче" ,което никога не се е занимавало с бизнес.

iq oosh

за сметката не занм, но както си връщат да не ни върнат преди 89 година

А дано, ама едва ли!! За времето на Бай Тошо честните хора можем само да си мечтаем!!!

Като си мечтаете за сегашното време мислите ли? Или само гласувате за БСП по инерция?

за да не стават друг път такива грешки трябва осигуровките да си ги имаме в лични (повтарям (ЛИЧНИ)) наследствени (повтарям (НАСЛЕДСТВЕНИ)) сметки, при това да се изчисли на всеки му внесеното до сега и да му се запише в сметката

Затова става въпрос. И ще има леш. Кеф.

Ти ще искаш и осигуровките на дядо си да вземеш?? Брее, къв народ...

Така трябва да е, но няма как да стане, защото принципа на осигуряването в България е "Работещите сега издържат работилите преди".

за това може да се вземе външен дълг и всички с радост ще го връщаме ... но за издръжка на безсилнИ политически сили НЕ

Това което казваш е много хубаво/без наследствени - пълно безумие е, откъде накъде ще ползваш примерно вноските на дядо си/, НО...тогава няма да има за циганьорите и циганките с 10 деца, а и ще са невъзможни "триковете" от НОИ в държавния бюджет, както направи Дянков/ и Т.Живков 1985г./. Това което предлагаш го има в частните пенсионни фондове, но те у нас, а и в Европа са кът.

Реално "единната сметка " намали с 2(две) платежните към бюджета(ДОД и ЗО ).НО ХАОСА КОЙТО СЪЗДАДЕ И СМЕСВАНЕТО НА ПЛАЩАНИЯ, КОИТО СА РАЗЛИЧНИ ПО ЕСТЕСТВО И ВОДЯТ ДО РАЗЛИЧНИ ПОСЛЕДСТВИЯ СА НЕПРИЕМЛИВИ.Защото ако работодателя не ти внесе ДОД е неговоа отговорност ,но ДОО ти създава проблем при пенсиониране , а ЗО при джипи -то.А по това как са гласували съдиите си пролича за пореден път, кои са политическите зависими и срам за гилдията.Ненчев и Пунев.

реално са много повече, щото са доста параграфи... щото един работодател внася за наетите си лица само за ЗО 2 или три платежни. За ДОО - 2, За ДОД също има няколко в зависимост - от 1-3 платежни. ДДС отделно и това само месечните... има и други. Така, че не са само две платежни, а повечко са. Иначе си прав за хаоса, но не си прав, че ако работодателя не ти плаща ДОО и ЗО има преблем за теб. Те подават една декларация и на база тази декларация служителите имат права, а за работодателите задължения за внасяне на вноските. Джи пи то и НОИ не ги е еня, че няма плащания. Обаче това се отнася само работници и служители при работодатели. Та, шефовете ако искат да плащат, подали ли са декларация за работниците, то за работниците няма проблем. Проблем е при самоосигуряващите се лица, че при тях има ли декларация, не може без плащане и да си осигурен, т.е за да имат права, трябва и декларация и плащане. Единната сметка си е добра, грешно е да се занемаряват задълженията за данъци и други за сметка на осигуровките. Че те хората само осигуровки ще си плащат, а другите ще си им минава давността. Грешно е и да е само 5 години давността. Проблема не е в сметката, проблема е че няма воля, правилни решения и законодателни мерки. И съвсем малко проблем има в техничекото изпълнение на сметката... програмно де и то относно самоосигуряващите се лица.

Да вземат и ДДС сметката да върнат! Ден след ден по голям батак, хората все по объркани и незнаещи каво да правят. Всяка година всичко се обръща с краката нагоре и след една година отново се прекроява. Единна сметка , и суми отнасящи се към задължение за което е посочено в платежното, първо се покриват главници, после лихви. Всичко е много просто!

А това че всички сметки на държавните институции са в КТБ не е ли притеснително за КС? Или Цв.Василев и мамин Делянчо им затварят очичките?

Динков, смятам, че е твърде сложно за Вас да ви се обясни механизма! сигурен ли сте , че сте изряден?

Това става, тъй като човек може да внесе пари за пенсия, безработица и болест, а всъщност със сумата да бъдат погасени данъчни задължения. ТА ЕТО КАКАДЯНКОВ ПОЛЗВАШЕ ПАРИТЕ НИ.

Пак за собствения задник може, а за общото дело не може. Андрешко е жив в нас, той е български символ.

Като не си компетентен по въпроса не си пускай простоватите и партийни коментари. Не може осигуровки и данъци да се смесват и КС ти го казва. Като даваш коментар следващият път напиши какво си завършил и какво работиш в момента.

логика...щом имаш пари да внасяш за пенсия, значи трябва да имаш и за данъци...или пак чакате другите да ви издържат!!! здравното наистина трябва да е другаде, поне докато е задължително...

Да се вре там дето не му е работа. Точно банковите сметки са в нарушение на Конституцията.

Цялата колегия ликува !!! Това беше едно от безумията на предишното управление без аналог в световната практика. Нека си прави експериментите в руската научна школа.

идеята е на Людмила Петкова и Красимир Сивев от МФ, никой от предишното управление на МФ си е нямал представа за какво става дума, даже и Красимир Стефанов в редкие случаи когато не е бил пият се е изказвал резервирано по въпроса

с парите за здраве и пенсии...за асфалт и бетон-свършиха!

Спорили един умник и един глупак, спорили и пак спорили но след 5-тата минута не се знаело вече кой е умника и кой глупака! Е , та аз съм от България и спирам!

Значи осигурените могат да се осигуряват, а данъци не могат да плащат??? Алооо, Андрешковци, с тази логика далеч няма да стигнете!

обикновено се казва" Отговорността е моя", "аз поемам отговорност" та сега аз питам дали някой ще поеме отговорност? или Людмила петкова Зам.министъра на финансите ще се скрие някъде? да не забравяме какви още ги надроби - за прогнозируемата печалба, та Велин Филипов и Димитър Войнов да имат поле за изява по семинари- това хора е КОРУПЦИЯТА, а не 10 -те лв в общината

Най-накрая тази глупост на Симеон Дянков за единната сметка отпадна. Единственото, което постигна тази сметка, е хаос, тровене на нерви на счетоводители и данъчни служители. Тази ситема не проработи - много лихви са начислени неправилно на фирмите защото не се закриват автоматично задълженията и винаги оставаха надвнесени суми, които системата незнае къде да ги отнесе. Абсолютно са прави съдийте, че неможе данъци и осигуровки да се смесват. За пръв път нещо умно и етично да направят в интерес на хората и фирмите. Моето мнение, на професионалист в тази област е, че трябва да се върнат кодовете за плащане - като платиш здравно да знаеш че и в НАП ти се закриват задължението за здравна вноска, като платиш ДДС да знаеш, че и в НАП ти се закрива задължението за ДДС. Ккато се казва чисти сметки добри и коректни приятели.

гласувах ти +, но мъничко не съм съгласен с определението, че осигуровките имат приоритет пред данъчните задължения... щом имаш задължния каквито и да са трябва всичко да се погасяват, а не само осиг. Вярно, че осиг. ти носят права и ако не се плащат, няма заверка на осиг. книжка, няма лекар. Съгласен съм, че трябва да има яснота къде отиват парите и да се върнат сметките.... по добре беше тогава да се накарат банките вместо да взимат на платежно 3-6 лв., да вземат нещо минимално и тогава щеше да няма мазало в данъчно-осиг. сметки на фирмите и самоосигуряващите се лица.

Грънците са в главата ти. Онлайн банкирането е с такси . БЕЗПЛАТЕН ОБЯД НЯМА! Незнам на колко фирми разплащаш но си далеч от материята.

БРАВО, ЧЕ ПРЕМАХВАТ "ЕДИННАТА СМЕТКА". Тя беше един батак наливаш в бездънна каца, вечно имаш нещо да плащаш...и лихвите са безкрайни. Плащаш едно отива за друго. Теоретично тя е приложима за малки фирми с гарантирани постоянни приходи. В реалният стопански живот картината е друга, задлъжнялост между фирмите, държавата също не плаща своите задължение, това водеше до финансови затруднения за фирмите и невъзможност да се издължават към бюджета. Фирмите нямаха възможност да избират какво задължение да погасят.Така ставаха "постоянните длъжници".

Аз съм за единната сметка! Нека парите се внасят в една сметка но да се обвързват с задължението за което са внесени , не НАП да решава за какво и колко пъти да си ги взема.

Не става! Трябва да е ясно парите по дадена сметка за какво са!

Значи избирателно да си плащаш, а разни данъци може да не плащаш? А училища, болници и пътища с какво се строят драги? Само за собствения си задник мислите, но тъпкано ще ви се връща. То ви се връща вече, ако не сте забелязали.

като се разболееш и ти кажат че ти са спрени здравните как ще се почустваш бе гербер

Към Анти-счети - никой не е казал, че няма да плаща данъци.Знае се ,че щом не плащаш на време има лихви. Говорим за батаците, които създаде " единната сметка", фирмите станаха доживотни длъжници. Явно ,ти не се занимаваш с тези неща и не познаваш проблема.

То това дето го дължиш ако не го внесеш НАП ще ти го събира принудително, та успокой се. И да ако имаш няколко задължения а нямаш за всички пари, трябва да имаш възможност да избереш кое по напред да платиш. Защото за внесени здравни след срока глобата е 4000 лв . много ясно че тях ще искаш да погасиш. Но нямаш тази възможност заради единната сметка. Тогава как ще ти налагат такава глоба като и да искаш не може да ги внесеш в срок. Кой е казал че няма да се внася всичко? Постави се на мястото и на бизнеса, ако всички фирми има пари нали ще си внесат всичко. Няма да чакат лихви да им начисляват. Фалит фалит ама задълженията си остават, пък ако ти напраскат и десетки хиляди глоби преди да фалираш, какво да се трепеш ли. Има други фирми ама няма, всичко живо на фалит върви и безработицата си расте ли расте. Нищо хубаво няма бизнеса да фалира притиснат точно от такива обстоятелства. Глоба 4000 лв. щото не си внесъл примерно 500 лв на датата.

ЕДИННАТА СМЕТКА ли Ви е виновна за невъзможноста да се издължите към бюджета? Ако сте ми счетоводител за това ,което пишете досега да съм Ви уволнил.

По-кротко, РаботодателЮ! По-кротко с уволненията. Счетоводителя води сметките, а парите ти трябва да платиш и то без да се бавиш. Ясно! Омръзнало ми е от пишман бизнесмени, които хем боси, хем хитри и като надробят попарата счетоводителя им виновен.

Щом чакаш счетоводителят да дава парите за задълженията, ти ако си работодател чакай да ти работи на тебе някой. Светни ни счетоводителя от личните си пари да плаща задълженията ти работодателю? Много сте хитри бе. На две магарета сеното не може да разделите ама като не може да си въртите бизнеса счетоводителя ви виновен. Тая единна сметка не бърка счетоводителите ами работодателите. Счетоводителя каквото трябва ще попълни и подаде, каквито и промени да правят. Хабер пък си нямате тези неща колко се менят и усложняват от година на година, но счетоводителите като си вършат работата, затова си нямате хабер.

Моля, моля безцветната калинка да не се оцветява, а и точките ми са лилави и си врачевам с тях. Поне за миг може ли да излезете от партиините си окови и да помислите рационално. Аман от партии! Затова нищо не е като хората!

Да се обяви за противоконституционен и АБСУРДНИЯТ от миналата година "УДЪРЖАН АВАНСОВ ДАНЪК ЗА ТРИМЕСЕЧИЕ"!!! Че който си е нямал работа с него, той не знае за какво става въпрос!

Авансов данък има от много време, за едни на тримесечие, за други - всеки месец... Това не е от миналата година. Абсурдна е "прогнозната печалба", но това е друга тема...

Аз вече разбрах, лошото е, че, за да оправят нещата си правеха експерименти. Некомпетентни са колкото си искаш.

сега да измислят Декларация образец 1118, с която да "оправим" плащанията по единната сметка :)

Чак сега я отменят, след 1г. и 1м. от функционирането й.

Честито нови/стари "социално отговорни" такси и формуляри. Просто няма такива тъпаци като тия.

Радост за банките! МНГО ТАКСИ МНОГО НЕЩО , ще се вземат пак!

НЕ ДЪРЖАВА ,А ХАН ...!!! ДА СЕ СЪБЕРАТ ВСИЧКИ ПАРТИЙНИ МЕКЕРЕТА И ПО ТЕЗИ ВАЖНИ ЗА ВСИЧКИ ВЪПРОСИ ДА СА ЕДИННИ Е ЗАРАДИ ТАКИВА ПРОСТОТИИ ..... ИЗБОРИ , НОВА КОНСТИТУЦИЯ ,ПРЕЗИДЕНТСКА ДЪРЖАВА , ПОНЕ ДА ЗНАМ КОЙ УПРАВЛЯВА И КОЙ ДА ПСУВАМ!!!!!!

СЕГА ЩЕ ТРЯБВА ПАК ДА СМЕНЯТ СОФТУЕРА, ПАК НАРОДНИ ПАРИ. И ПАК ГРЕШКИ ПРИ ПРЕХВЪРЛЯНЕ НА ДАННИТЕ.

И на чиЙ гръб?

било като почнеш да си търсиш вноските от времето на Дянковата "единна сметка"Викай ура-че тоя се разкара с щуротиите си.

най сетне хаоса на Дянков да отиде на бунището.

На луди калинки ни направиха. Вече се чешим между точките!

ама много ме разсмя.............

беше удобна на Дянков и ГЕРБ да бъркат в един кюп и да си взимат приоритетно за там за където преценят.Когото се внасят данъците по различни сметки ,веднага се вижда кой къде е бъркал и и колко е взел.

+ 100

Платих на дъщеря ми ЗОВ за три години назад- както е по закон. (Беше работила 4 години в частен бизнес и никой не я беше осигурявал). С лихвите платих около 1000 лв. Продължих да я осигурявам. така налях в ЗОК около 1500 лв. Отваряме Интернета- здравно неосигурена от 01.01. 2013г?! Спрях да плащам ЗОВ. Наложи се да отиде на лекар- 250 лв. за преглед, изследвания и т.н....От НАП ми казаха, че здравните осигуровки отивали ДРУГАДЕ. Сега какво? Ще й ги възстановят ли?

Не. Това което сте внесли е погасило някакви други задължения към НАП (може и здравни с лихвите от 2008 насам, може и някакви данъци или глоби). Поне за физ.лица има възможност да изберат да платят само здравни за какъвто период искат. Трябвало е преди да внесете парите да подадете в НАП една декларация какво желае да плати и за кой период и тогава да платите. Сега вече сте погасили нещо старо барабар с лихвите му. Ей това е единната сметка. Сега след решението на КС и да се отмени единната каквото е ставало ставало, от тук насетен вече пак ще се избира период и главница.

Отиди в НАП по адрес на местоживеене и подай Д7 за регистрация като безработен и всичк ще се обвърже. говоря за ващите вноски. Ако е била то ТД и има такъв с ТД в Инспекцията по труда!

Да всъщност и това вероятна причина. Ако не е подавана Д7 от 2013 вече няма с какво да обвържат внесените парите и те си висят в НАП надвнесени. Ако подаде Д7 сега ще се обвържат и ще е здравно осигурена. Но се чудя не са ли питали в НАП това го обясняват на всички преди да тръгнат да внасят каквото и да е. Но пък ако са ги внесли на куп през 2013 би трябвало всички години да няма здравни. Да ходи в НАП госпожата да видят. Нищо не изчезва или се погасява старо или парите стоят надвнесени защото няма подадена декларация. .

....и още: застани на челна стойка,завърти на единия си стърчащ нагоре крак обръч,с другия подхвърляй топка и пей в същото време! Е тогава сигурно ще ти обърнат внимание и ще оправят кашата ти /си/ !

Подвърждавам поне за 2 случая такива. И нека тези които не са имали вземане-даване с "единната" сметка да не се изкават "компетентно". В единната сметка просто парите ти изчезват това е.

Вземи си един електронен подпис и си проследи плащанията и обвързванията и ще видиш, че не изчезват! Просто имате стари неплатени или неизчистени задължения, които със или безз тази сметка все ще си ги има!

Такива тарикати като вас с лопата да ги ринеш - не плащат данъци, ходят при разни пишман работодатели, не си проверяват сметките, после клинчат с това 3 години назад и пари искат да им връщат. Засрамете се по малко и не спамете!

Проблема не е в единната сметка че ставали грешки.служителите ако правят грешки не е виновна сметката.а това че парите отиват в стари задължения ами покривайте си ги.

А ако не искаме?

Сега на Дянков му е през крачола какво става тук, даже бил се издигнал някъде по стълбицата.Иначе, простотиите на нашите политици са велики и само подобрена съдебна система ще ги накара да мислят.Само дела, дела и пак дела срещу мързеливата и проста администрация.те затова ни натискат за съда и от ЕС.

Последното изречение не е много точно. Неосигурените на друго основане здравно които сами си внасят здравните имат право да избират да внесат здравни. От 2014 и самоосигуряващите се лица могат да изберат да внесат осигуровките си за пенсия и здравно. Но фирмите нищо не могат да избират внасят в единната и се погасява по ред на възникване на задължението+лихвите му и след това новото задължение. И това с единната сметка не беше направено да се спесят бан.такси от още 2 платежни повече, а за да се прибират и лихвите, защото преди 2013 можеше да се внесе главницата та да спрат лихвите и лихвите да се внесат когато има възможност. Глобата за невнесени здравни в срок от работодател е огромна 4000 лв но с единната сметка този осигурител нямаше как да внесе точно здравните в срок и ако е финансово затруднен на някакъв етап следват едни огромни глоби които са много по големи от самите главници. От 2010 насам много малки и средни фирми често изпадат във временна финансова затрудненост, а еднинната сметка направо ги закопаваше заради глобите. Много правилно решение на КС. Приветствам го. Само не знам сега каква каша пак ще става в НАП.

С това решение: Честито на банките. Те си увеличиха таксите след въвеждането на единната сметка, заради това, че вече пускахме по само 1-2 платежни вместо по 7-8, както преди. Сега пак ще пускаме по 7-8 платежи на по-високите цени за превод и обслужване на сметки. Честито и на тези, които не си плащат данъците. И на тези, които чакат да им мине давностния срок за плащане. Честито и на тези, които се не си плащат данъците на време и се кредитират с ниска лихва от държавата 11%. А тези, които си плащат данъците на време и реално плащат за държавната администрация, пенсионерите, безработните, социално слабите и т.н .. тоест на тези, на които държавата разчита реално - е, те да се стягат да работят и да плащат.

Много приказваш! А пробвал ли си да се разбереш с данъчните и да се чудиш защо в софтуера им няма разбивка по пера по ЕГН и Булстат въпреки, че работодателя е внесъл добросъвестно всичко, но не са ти разнесени по партидата, че трябва да подаваш непрекъснато декларации /напр. до края на 2014 г. за отписване на стари задължения по давност/, че правата се заместват със задължения и т.н. Айде със здраве, и поздрави Дянков..

точно така е , СОФТуери нямат, както се получава и сега с новите данъци за МПС-та, общините са гола вода, какво чакат тия бабета там, да им се снесе яйцето наготово

Таксите на банките към сметки на държавата са по други тарифи! А и никой не те задължава да си плащаш сметките всеки месец, а не през 2-3 месеца! Лихвите са по-малки от таксите ! Но да плащаш за една услуга, а НАП да ти осигурява друга го няма дори в Занзибар!

Ей сега влязохме в приключение, вече!!! Ебати държавата! Как ще се преразпределят обратно тези вноски? Пак ние, като "данъчнозадължени лица" ще им свършим работата на НАП. Те още не са ми изчистили измислените си вземания от 2007 г. На маймуни ни обърнаха. Искам да съм циганииииииин... Да си прегърна кюмбето, да си смъркам парцуцата и да чакам помощите за чааветата, че да си напазарувам, пак. И да се смея на българите - сбърчили чела, в угриженост, защото ги гони държавата

Твоето желание е най-лесно за изпълнение. Пребий жена си! Купи си една циганка от пазара за булки! Направи и шест-седем деца без да се жените и кльопайте всички държавни помощи - за деца, за социално слаби, за енергийни помощи, за самотни майки, за безработица и там всичко, което дава държавата! Не плащайте ток, вода, данъци, осигуровки, такси! Крадете на воля и се заселете в някоя чужда къща! Пребивайте и ограбвайте пенсионери, мамете ги телефонно, продавайте гласа си, а ако отрепете някое чааве, когато сте се нальокали с ракия, няма проблем. Ще си направите друго, ако майката на може повече, може с дъщерята. Така ще постигнеш мечтата си.

Всичко, което е въведено от Симеон Дянков трябва да се отмени!

НАП ни отне правата, сега да възстановят всичко преди единната сметка. И за сведение на НАП давностния срок за осигуровки би трябвало да е 3 години, защото са периодични плащания. Да се промени давностния срок за осигуровки - да не се стига до Конституционен съд.

В момента всички суми , които се превеждат в НАП , са по една сметка т.е. осигуровките са в общият кюп, а как се разпределят от общия кюп-не се знае. Редно е осигурителните вноски да са в отделна сметка. Как пък едно правителство не се заинтересува колко тъпо и тежко , и обременяващо с време са измишльотините им

А някой повдигал ли е въпроса, че поправката в закона за общественото осигуряване, в частта, където задължават всички безработни да се самоосигуряват за здраве със декларация образец 7 е противоконституционнен. След като контитуцията казва че осигуряването е право, този закон е невалиден, тъй като конституцията още казва, че всички закони губят сила пред това което гласи в нея.

Браво! Единната сметка беше абсолютна глупост! Аз например приведох пари за здравни осигуровки, защото ми предстоеше операция, а от НАП ги приведоха за социалното ми осигуряване!

ААААА, Внесли сте си осигуровките точно преди скъпа операция. В друга държава щяхте да ходите на частно и да платите сума равна на няколко апартамента и да сте разорен/а. МОЛЯ Ви не ревете по форумите