Според Борисов реформата се спъва от междуличностни отношения, които се развиват между хора от кабинета и от ВСС.

"Да се стигне до там, че да ме кани днес ВСС да ходя на заседание. По каква работа да ходя? Ако не отида, ще кажат - той не ни уважава, ако отида, ще кажат - ама каква му е работата на премиера да ходи във ВСС", коментира премиерът.

През последните дни стана ясно, че съдебната реформа, предложена от правосъдния министър Христо Иванов, е под въпрос. Срещу идеите му се противопоставиха главният прокурор и ВАС. Подкрепа бе отказана и от коалиционните партньори на ГЕРБ - ПФ и АБВ. Членове на ВСС поискаха оставката на Христо Иванов.

За да бъдат проведени реформите е нужна промяна в конституцията, за което са нужни 180 гласа или 160 в 3 последователни гласувания.

"Лично присъствах на представянето на съдебната реформа в МС, заедно с Христо Иванов, с изключителната заслуга на Дани, Кирил, Митко Лазаров. Съботи и недели наред сме работили. Малко да намалят емоциите, обидите и квалификациите - обръщам се към всички, защото, когато си поставяш амбициозната задача да променяш Конституция, с мнозинството, което имаме ние, което не стига, означава, че трябва да влезеш с диалог с опозиционните партии", подчерта Бойко Борисов.

Той отбеляза, че когато за опозицията се говори, че са мафия, некадърници или психически луди, няма как да очакваш да подкрепят реформата. "Те няма да го направят", допълни премиерът Борисов.

Борисов смята, че разделянето на ВСС е изключително важно за съдебната система. По думите му съдии трябва да избират съдии, а прокурори да избират прокурори и да се събират един път в годината.

"Тогава, дето се вика, могат да ме поканят, когато касае бюджет, сгради, ремонти, охрана и всичко останало", заяви Борисов.

Премиерът обясни, че помолил министъра (на правосъдието) да отключат и тези промени в наказателните, процесуални, граждански и всички останали кодекси, които дават възможност за по-бързо, по-ефективно съдебно производство.

Той уточни, че като главен секретар (бивш на МВР) знае, че хора с по 30-40 висящи дела, които обират къщи и апартаменти, крадат коли, продължават да стоят на улицата, не им се сумират престъпленията и те стоят навън.

Протест и контрапротест

За днес от 18.30 ч. е предвиден протест за #ОСТАВКА на главния прокурор и в подкрепа на съдебната реформа, предложена от правосъдния министър Христо Иванов.

От 17 часа контрапротест ще има сдружение "План Б", според което се прави "подмяна" на промените в съдебната система, предаде БНР.

КРЪСТОСАН ОГЪН: За оставката на Сотир Цацаров и съдебната реформа

АНКЕТА: Трябва ли Сотир Цацаров да подаде оставка?