Интензивни валежи до 30-50 л/кв.метър, придружени с бурен вятър, се очакват в Добричка, Варненска и Бургаска области. През нощта в Шабла се изсипаха 65 литра на квадратен метър дъжд. Валежите на Калиакра са дори 74 литра, съобщи bTV.

Вълнението на морето е 4-5 бала. Пристанищата във Варна и Бургас са затворени заради силния вятър.
Заради усложнена метеорологична обстановка без електрозахранване са малки населени места и села, основно на територията на области Сливен, Ямбол и Бургас, както и в част от област Хасково, предимно в общините Ивайловград и Свиленград, съобщават от ЕВН.

Екипи на "Пожарна безопасност и защита на населението" отводняват дворовете на къщи в бургаското село Руен, предаде БГНЕС. Временно е затворен пътят Елхово-Средец. Има и закъсали автомобили в село Граматиково, както и по пътя между селата Босна - Визица.

Общината в Добрич предупреди гражданите за опасност от падащи предмети, сухи клони на дървета и др. поради силния, на моменти бурен, североизточен вятър, съобщи БТА. Очаква се скоростта му през деня да достигне 20-25 метра в секунда. Силният вятър вече повреди част от ламарината на покрива на Драматичния театър в града и се наложи служители на "Пожарна безопасност и защита на населението" да отстранят металния лист, за да не падне върху хората.

За понеделник жълт код за потенциално опасно време е обявен за пет области в Източна България заради очаквани обилни валежи,придружени от силен вятър. Това са областите Хасковска, Ямболска, Сливенска, Шуменска и Силистренска.

Пулсиращ вятър със скорост 28 метра в секунда духа в Сливен, а множество сигнали за паднали клони и дървета са постъпили в кризисната дирекция на община Сливен, съобщи "Фокус". Селата Бяла, Градско и Новчево са без ток, но в момента се работи по отстраняване на повредите. Заснежени участъци има в планинската част на общината.

Повече от 30 села в община Габрово и пет квартала на града са без ток заради падналия вчера и през нощта обилен и тежък мокър сняг. 12 екипа работят по възстановяване на електрозахранването, като имат готовност да извикат и екипи от други региони. Десетки паднали дървета и клони препречват участъци от пътя в селата и в града и затрудняват движението на леките автомобили и на автобусите. Заради паднали клони и дървета пътят от Габрово към високопланинската туристическа местност Узана е непроходим.
 
Ситуацията по пътищата
Поради обилен снеговалеж движението през Прохода на републиката (Хаинбоаз) е преустановено в 12.30 часа за всички видове превозни средства, съобщиха от областната дирекция на МВР. Това става за втори път, след като заради закъсали камиони той бе затворен от 3 часа през нощта до 10.30 часа, когато започна постепенно възстановяване на трафика.
Причината за повторното затваряне са паднали дървета по пътното платно в района на гр. Гурково по южния участък на прохода. Създадена е временна организация на движението, при която леките автомобили се насочват през Шипка, а тежкотоварните изчакват на определените за това места.

Заради лошото време се налагат и ограничения при проходите Троян - Кърнаре и Петрохан.

Ранният октомврийски сняг и ниските температури създадоха критична ситуация на прохода Шипка, съобщи БГНЕС.  Десетки бяха закъсалите автомобили, тръгнали с летни гуми през прохода.
По информация на БНР снежната покривка там е 45 см. Заради паднали дървета през прохода поетапно се пропускат само автомобили до 10 тона.

В резултат на обилните снеговалежи в тракийската част на Турция, ГКПП Лесово-Хамзабейли е затворен. Десетки ТИР-ове чакат пътят да се изчисти, съобщиха турските медии. На места снежната обвивка е достигнала до 30 см. Службата по пътищата продължава да почиства снега, за да може движението към България през ГКПП Лесово да се възстанови.

В следващите дни се очаква затопляне на времето - на места максималните температури ще достигнат 17-20 градуса.

В сряда ще бъде предимно слънчево и температурите ще бъдат от 13 до 18 градуса, а на места в югозападните райони до 20 градуса.

В петък облачността от запад ще се увеличи и до неделя ще бъде значителна. Ще започнат превалявания от дъжд, но ще остане сравнително топло и сняг ще вали само по най-високите планински части. Дневните температури слабо ще се понижат, а минималните ще останат без промяна.