Със същата мярка за неотклонение остава и заместникът му Десислав Чуколов, предаде БТА.

Според съда задържането на двамата, постановено от прокуратурата за 72 часа, е незаконно. Съдебният състав прие, че въпреки че двамата са извършили непристойни и груби нарушения на обществения ред, визирайки инцидента в НАТФИЗ, престъплението в което са обвинени, не е тежко.

Съдебният състав смята, че не са събрани достатъчно доказателства, че Сидеров е отнел мобилния телефон на една от пострадалите при инцидента.

Защитата на лидера на "Атака" заяви, че арестът на Сидеров е незаконосъобразен, защото обвинението, което му е било предявено, е било различно от това, заради което му е бил отнет депутатския имунитет. Съдът обаче не се съобрази с този довод.

Днешното решение на съда може да се протестира от прокуратурата. 

Като произнесе името на премиера Бойко Борисов и демонстративно вдигна ръцете си, на които има сложени белезници, Волен Сидеров влезе в съдебната зала. Той бе конвоиран от служителите на съдебната охрана от ареста. Заедно с него пред съда беше доведен и Десислав Чуколов.

В началото на заседанието Сидеров и Чуколов отказаха да посочат точния си адрес с обяснението, че се притесняват да не бъдат убити. 

На излизане от залата лидерът на "Атака" заяви само:

"Видяхте, че задържането ни е незаконно, така постанови съдът".

Съдът изиска делото

Часове след като Сидеров и Чуколов бяха конвоирани до ареста, Софийският градски съд изиска незабавно делото (досъдебното производство). Прокуратурата изпрати делото на съда, заедно с искане за вземане на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" на двамата обвиняеми.

СГС обяви, че ще гледа едновременно искането за мярката и жалбата срещу задържането на двамата.

Искаме разглеждането на мярката за неотклонение на Волен Сидеров и Десислав Чуколов да стане час по-скоро, заяви пред журналисти Явор Нотев, депутат от "Атака" и адвокат на Волен Сидеров.

Сидеров обяви вчера, че започва безсрочна гладна стачка.

Деница Гаджева: Не знам ще излязат ли живи от ареста

Властта затвори политическия лидер на единствената опозиция в момента. Сидеров е задържан, без да е извършил престъпление във време, в което убийци, наркодилъри и педофили се разхождат на свобода. Те не биват задържани, при положение, че са установени техни нарушения и престъпления. Демокрация не съществува, заяви още преди решението на съда майката на детето на Сидеров Деница Гаджева. Изявлението й беше разпространено от пресцентъра на "Атака".

Тя припомни случая с арестант, който неотдавна почина в Съдебната палата.

"Не знам утре дали Волен и Десислав ще излязат живи оттам, където ги водят. След като човек е умрял на съдебната скамейка след побой в ареста, аз какво мога да очаквам утре? Ще ги докарат ли живи, кога ще ги освободят и какво става изобщо в тази държава?", заяви още Гаджева.