Лидерът на "Атака" и съпартиецът му бяха призовани да се явят в Столичната следствена служба заради нахлуването им в НАТФИЗ. Отпред техни симпатизанти бяха организирали протест и дори блокираха движението по улицата. 

По-късно от прокуратурата съобщиха, че на двамата депутати със свалени имунитети са повдигнати обвинения за хулиганство, извършено с изключителна дързост, а само на Сидеров - и за принуда срещу студентка.

Те са отказали да подпишат постановленията за привличане на обвиняем, не са давали обяснения и са отказали да подпишат протокола за разпит на обвиняем.

И на двамата обаче са връчени постановления за задържане под стража за срок до 72 часа и предстои внасяне на искане за постоянна мярка за задържането им под стража пред Софийски градски съд, уточниха от държавното обвинение.

Волен Сидеров е заявил пред следователя, че от този момент предприема безсрочна гладна стачка в знак на протест срещу това, което му се случва, и няма да приема нито храна, нито вода, съобщи пред журналисти адвокатът му Явор Нотев, който също е депутат от "Атака".

Той заяви още, че Сидеров е задържан незаконно и в нарушение на Конституцията, защото като мотив са посочени много повече извършени от него действия от тези, за които имунитетът му беше свален от парламента и беше разрешено задържане. Затова защитата е настояла за разговор в кабинета на следователя, среща с наблюдаващия прокурор и ще обжалва ареста още днес.

Малко след 13 ч. Сидеров и Чуколов бяха откарани към Националната следствена служба (НСлС). По време на извеждането им от сградата на столичното следствие депутати от партията се опитаха да попречат на полицейския кордон. Иван Димитров и Николай Александров се хвърлиха пред камионетката, която откарваше Сидеров и Чуколов, но бяха отблъснати от полицията.
Наложи се бусът с двамата да мине през друг изход.

След това привържениците на "Атака се преместиха пред  НСлС, където продължиха да протестират и заявиха, че няма да си тръгнат, докато не видят лидера си на свобода.

Преди ареста

Точно в 10 часа Сидеров пристигна заедно с майката на детето си и бивша депутатка от "Атака" Деница Гаджева. 

Вижте снимки >>

Качен върху пикап и тонколони, Сидеров говори пред събралите се отпред симпатизанти, които носеха български и руски знамена и викаха "Волен е герой, Чуколов и той". След това той се придвижи към официалния вход носен на ръце, предаде БНР.

Преди да влезе, националистът заяви пред събралите се журналисти:

"На тази дата преди два месеца се роди нашият син Волен и тези нечестивци са избрали да ме арестуват точно днес, но всичко ще им се върне, защото Бог вижда всичко"!.

Той добави, че "диктатурата на Борисов и Цацаров" ще падне съвсем скоро, защото вече са прелели чашата под външни фактори и предстои геополитически земетръс, след който ще загубят властта.

"Тогава ще дойде денят на възмездието”, закани се Сидеров.

Протестът пред следствената служба се охраняваше от специализирани полицейски части с каски и щитове, служители на Охранителна полиция и моторизирани полицаи.

След 11 часа полицията призова протестиращите да се разпръснат и да освободят улица „Народно хоро”, която трябваше да бъде затворена за движение заради блокадата им. Недоволните атакисти обаче заявиха, че няма да освободят улицата, докато лидерът им не бъде пуснат и се заканиха да не допуснат отвеждането му в ареста. Те пееха "Боят настана".

Организиран протест с автобуси

Сутринта симпатизанти на "Атака" се събраха на площад „Александър Невски”. По-късно протестът, който беше организиран чрез партийната телевизия „Алфа”, се пренесе пред следствието в кв. „Овча купел”, като за целта бяха организирани автобуси.

Какво ще се случи с нашите арести – ще се вдигнат доходите или ще бъде спряна престъпността. Мислите ли, че в Народното събрание няма депутати, които трябва да търкат нара. Аз не съм откраднал и 50 стотинки”, коментира пред bTV Чуколов, който беше дошъл при поддръжниците на "Атака".

По думите му сред първите депутати, които трябва да бъдат арестувани, са тези от временната комисия „Сидеров”, които позволиха имунитетите им да бъдат свалени и да бъдат арестувани.

"Сотир Цацаров изпълнява политическа поръчка, това е първият политически арест", каза още Чуколов.

Самият Волен Сидеров заяви преди дни, че главният прокурор иска да ги задържи, за да ги отстрани от пленарната зала и да не гласуват "за" собственото си предложение за орязването на мандата му. Подкрепа за това обаче засега не е изразена от друга партия.

Борисов не вижда причини за арест

Не искам да коментирам актове на съдебната система, заяви по-късно днес премиерът Бойко Борисов по повод ареста на Сидеров и Чуколов, цитиран от БТА.

"Но като полицай мога да кажа, че едно лице се задържа, когато може да укрие веществени доказателства или самото то да се укрие. В случая не виждам и двете тези", добави обаче той.