Путин постави акцент върху икономическите връзки. Обсъден е строеж на четири блока за ТЕЦ на обща стойност 1 милиард и 200 млн. евро, и проекти в перспективни отрасли като морския транспорт, медицината и фармацевтиката, предаде БНТ.

Русия ще помогне за съживяването на офшорния петролен добив на Куба чрез споразумение за проучвания край северното крайбрежие на острова.

"Ние създаваме нови условия за развитие на двустранните отношения", каза Путин, преди да обяви един жест на Москва- "Затова взехме решение да отпишем дългове на Куба към Русия в размер на 35 млрд. долара. Това са 90 процента от сумата. С другите 10 процента ще се финасират проекти в Куба.

Раул Кастро благодари на руски език за сътрудничеството във всички сфери. Той също така подчерта, че Куба изцяло подкрепя външната политика на Русия.

В Хавана Путин разговаря близо 2 часа и с 87-годишния Фидел Кастро, който се оттегли от президентския пост през 2008 г. Двамата са обсъдили подробно международни проблеми, двустранните отношения и състоянието на световната икономика, предадоха руските агенции.

Вижте снимки >>>

Владимир Путин, който е на обиколка в страни от Латинска Америка, ще се срещне с Ангела Меркел на финала на световното футболно първенство в Рио де Жанейро. Германският канцлер ще подкрепя националите на Германия, а Путин ще присъства, понеже Русия ще бъде домакин на следващото първенство.