Инцидентът с бабата и детето е станал около 14.10 часа до читалище "Стилиян Чилингиров" на площад "Гривица", съобщиха от полицията в града.
Детето не е ударено, разминало се само със силна уплаха, но жената е откарана за преглед от екип на Центъра за спешна медицинска помощ в МБАЛ-Шумен. За щастие травмите й не са сериозни.

Под падналия клон на тополата се озовала и детска количка, която за късмет била празна, разказаха очевидци пред шуменския сайт "Топновини".

15-годишният Ибрахим Мустафов, който бил с приятели си в градинка, пръв се притекъл на помощ на пострадалата възрастна жена.
“На пейките отдолу бяха седнали и майки с колички. Изведнъж клонът се счупи и затисна бабата. Хванах я и я изкарах”, разказа момчето.

На помощ се притекли и хората от близката джамия, които в този момент били на погребение на близък. Ибрахим веднага звъннал на тел. 112 и подробно обяснил за инцидента.
“Казах им да побързат и да пратят линейка и хора от енергото. Вече ме е страх да играя на площадката. Нека от Общината да направят нещо – да орежат клоните на тия опасни дървета”, каза още младият спасител.

20 минути по-късно на телефон "112" е получен сигнал за паднал клон в двора на СОУ "Йоан Екзарх Български". На място са изпратени екипи на полицията и на Центъра за спешна медицинска помощ. По данни на полицаите, от падането на клона е пострадал мъж, който по първоначална информация е с ожулвания и охлузвания по врата. Той е откаран е в МБАЛ- Шумен.

На доста места по улиците в града има паднали малки клони или парчета дървесина, като поради липсата на щети за случаите не са подавани сигнали в службата „Пожарна безопасност и защита на населението”.
От хидрометеорологичната станция в града съобщиха, че скоростта на вятъра в Шуменско е 14-15 метра в секунда и е възможно да се усили.

Междувременно клон на дърво, счупен от силния вятър, падна върху къща в Благоевград, предаде БГНЕС. Сигналът за инцидента е подаден по обед.
Клонът строшил стъкло на тераса на втория етаж на къщата на ул. "Илинден" 22.  Няма пострадали.
Трима души от екип "Спасителни дейности" на пожарната в града за около 20-ина минути нарязаха с моторна резачка падналия клон.
"Много пъти сме предупреждавали в общината, че дърветата по тротоара пред дома ни са опасни, но кой да чуе, разтресе се като при земетресение", обясни уплашената обитателка на първия етаж. За щастие при нея нямаше счупени стъкла, за разлика от втория.

По-рано днес беше съобщено за съборен от вятъра билборд на Орлов мост в София, но се оказа, че е бил блъснат от камион за хранителни стоки.
В цялата страна обаче духат силни ветрове, в някои райони е обявен оранжев код за опасност. Температурите пък рязко паднаха с над 10 градуса.