В петък от "Витоша ски" обявиха, че затварят лифтовете и пистите, тъй като не можели да почистят просеките, пречел им Законът за горите.

Днес са поети ангажименти за законодателни промени. Зам. изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по горите Красимир Каменов обясни, че досега при изграждането на лифтове и съоръжения се е налагало промяна на предназначението на територията. Това обаче на природен парк "Витоша" не може да стане, тъй като тя е защитена територия.

Промените в Закона за горите предвиждат вместо промяна на предназначение, да се дава право на строеж. За да се открие сега сезонът от агенцията поели ангажимент да почистят площите под лифтовете и да отдадат под наем ски – пистите до 1 година. Председателят на парламентарната комисия по земеделие Десислава Танева е категорична, че в момента няма никаква пречка ски – сезонът да бъде открит.

Въпреки това обаче собственикът на лифтовете в планината над София фирма "Витоша ски" смята, че законова пречка има. "Решението, което се предлага конкретно за този сезон е временно. На не ни удовлетворява и ние докато не сме свидетели на конкретна законова промяна няма да пристъпим към експлоатиране на съоръженията. Това за нас към този момент е незаконно", категоричен е председателят на съвета на директорите на "Витоша ски" Георги Бобев.

Промените в закона обаче могат да станат факт най-рано след 6 седмици, защото трябва да бъдат приети от Народното събрание.