Антимонополните власти на Русия и на България обвиняват "Лукойл" в злоупотреби, пише в заглавие руското издание "РБК дейли", цитирано от БТА. София подозира дъщерната компания на корпорацията "Лукойл България" в недобросъвестна конкуренция. Българските власти предлагат да бъдат проверени и други подразделения на фирмата в страната, отбелязва изданието.

Проблемите на Лукойл в България започнаха миналата седмица, когато Агенция Митници отне лиценза на рафинерията за непоставени датчици за отчитане на горивото. Наложи се предприятието да спре преработката на нефт, но административен съд отмени решението за спиране на лиценза и то заработи отново. Държавата атакува решението съда. В момента КЗК установява дали "Лукойл" злоупотребява с монопол и допуска антиконкурентни практики в търговията с горива у нас.

КЗК в София обяснила за руското издание, че според българското законодателство, ако се установят "антиконкурентни споразумения и съгласувани действия", санкциите може да достигнат 10 на сто от оборота на компанията за миналата година. Руски бизнесаналитик пресметнал, че в случая това означава близо 200 милиона долара.
(За последната финансова година "Лукойл Нефтохим Бургас" има приходи от продажби за 5.5 млрд. лв., което прави глоба около 400 млн. долара - бел. ред.)
 
"Лукойл" не е съгласна с обвиненията. Компанията заявява, че не е нарушавала законодателството и е готова да предостави всички документи, необходими за разследването, пише всекидневникът.

В Русия нарушения от този род се наказват с глоба в размер на 1 до 15 процента от приходите. След две разследвания на руската Федерална антимонополна служба (ФАС) "Лукойл" е платил на държавата глоби от 1,44 милиарда и 6,55 милиарда рубли. В сряда службата започна да разглежда трето дело срещу компанията; междувременно "Лукойл" призна, че са били установени монополно високи цени на горивата, посочва "РБК дейли".
Според руски експерт, цитиран в материала, очакваните санкции едва ли ще са болезнени за "Лукойл". ФАС е налагала в Русия и по-големи глоби, но компаниите имат достатъчно време, за да ги "избият" с повишаване на цените, тъй като подобни дела се гледат повече от година, пояснява той.

Експерти смятат, че конфликтът на София с "Лукойл" носи изгоди на голям брой европейски компании, пише изданието. Независимо от напрегнатото внимание към дейността на компанията от страна на властите в България, "Лукойл" ще продължи да проявява интерес към българския пазар, прогнозира руски специалист.
"С методите си България иска да постигне същото, което и Русия - намаление в цените на петролните продукти", коментира той.

Многото претенции към руската корпорация може би произтичат оттам, че в нишата, заемана сега от "Лукойл", охотно биха се настанили например австрийски и унгарски петролни компании, добавя експертът.
Експерти по българския пазар на горивата не виждат никакви нарушения от страна на "Лукойл". В най-лошия случай компанията е застрашена от глоба в размер на 8 процента от печалбата си в този бизнес, пише "Комерсант".

Председателят на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев не смята, че "Лукойл" наистина е нарушил антимонополното законодателство, изтъква вестникът.