Вчера бе подадено искане от страна на кмета на града Кирил Йорданов за провеждане на сесия на Общинския съвет, на която да бъде обсъдено положението в града и евентуалната негова оставка.

Апостолов поясни, че единственият, който първоначално е изказал становище да има сесия, е бил Янко Станев, предаде Дарик. После обаче и той е подкрепил позицията на колегите си.

Общинските съветници са отхвърлили тази молба, защото Йорданов е избран не от Общински съвет, а от варненци и юридически Общинският съвет не може да взима решение дали кметът на общината да остане на поста си, съобщи "Фокус".
Процедурата е свързана с Общинската избирателна комисия (ОИК), която може да вземе подобно решение. Общинският съвет се събира единствено, за да избере временно изпълняващ длъжността при оттегляне на градоначалника.

Другата причина е, че за да се свика извънредна сесия на Общински съвет, трябва да има дневен ред, а в молбата си Йорданов не е посочил такъв.

Относно искането за оставка на целия Общински съвет, Апостолов разясни, че текат консултации с юристи и ОИК, тъй като няма механизъм, при който това да се случи.
Предсрочни избори може да има, само ако ОбС не проведе заседание три поредни месеца.

Вчера в съобщението на кмета пишеше, че ако сесия не се състои, ще означава, че ГЕРБ се страхува от "страшните истини за града", които биха могли да се чуят по време на нея. Йорданов обяви, че при това положение ще оповести решението си по повод исканата оставка на 6 март. Днес той потвърди, че в сряда в 12 ч. ще обяви решението си във фоайето на втория етаж в Общината.

По повод заплахите на Йорданов за „страшни истини”, председателят на местния парламент заяви, че не се притеснява.
Апостолов дори призова кмета да изпълни заканите си

Групата на ГЕРБ в Общинския съвет е готова да подаде оставка, обяви лидерът й Иван Портних, който е и областен координатор на партията.
ГЕРБ-Варна на местно и на национално ниво показала, че не се държи с две ръце за властта.
Портних отново призова кмета незабавно да подаде оставка, като припомни, че той е избран от варненци, а не от Общинския съвет. Според партията е редно градоначалникът да обяви позицията си първо пред съгражданите си, а не на извънредна сесия на съвета.

Много е трудно да се намери правен регулатор, по който може да се разпусне Общинският съвет, но ако това стане, цялата листа на партията ще подаде оставка, каза още Портних.
По думите му ГЕРБ е готова за избори, но не уточни дали вече има номинация за кандидат-кмет на морската столица.
„ГЕРБ изпълни всичко според закона и оттегли политическата си подкрепа към кмета Кирил Йорданов. Оттук нататък решението за политическата ситуация в града е изцяло в ръцете на Кирил Йорданов”, обясни лидерът на парламентарната група.

Председателят на групата на „Нашият град” Владимир Тонев подчерта, че съветниците от неговата партия също „си носят оставките в джоба”.
И той се обяви за предсрочни избори за кмет и Общински съвет, въпреки че според него прекратяването на дейността на местния парламент би довело до блокиране на администрацията.

По-рано днес стана ясно, че общинските съветници, избрани с листата на ПП "Либерален Алианс" - Цветелина Тънмазова, Дилбер Вейсалова и Веселина Янкова са подали заявления за напускане на ОбС.
Водач на листата на тази партия бе кандидатът за кмет Веселин Марешки.