Родители на деца, загинали или пострадали при катастрофи, поискаха оставката на Първанов заради думите му, че прокуратурата не настоява за ефективни присъди и се съгласява на споразумения с шофьорите, причинили жертви, защото затворите са препълнени. Те се ядосаха на думите му, че това е държаван политика и на репликата "деца умират по най-различни причини".
Зам.-главният прокурор се извини и каза, че бил разбран неправилно, но не подаде оставка.

"Първанов допусна сериозна грешка и според мен съвсем искрено се извини. Зная неговото отношение към случая, разговарях с него, той е напълно искрен в това, което казва", каза Велчев, цитиран от БГНЕС.

"Нали не мислите, че прокуратурата определя наказанията в Наказателния кодекс и нали не мислите, че прокуратурата ги налага? Аз се питам оставката на един зам.-главен прокурор ще промени ли онази държавна политика, която в момента създава такова обществено напрежение. Очевидно не. Държавната политика се проектира в законодателството", заяви още главният прокурор, който вече порица Първанов за изказването му.

Той коментира и грубото отношение на прокурор Кирил Димитров от Софийска градска прокуратура към журналист от "Медиапул".
"Ако действително тези факти, които бяха изнесени в медиите, се потвърдят, това поведение е безобразно. Градският прокурор е възложил проверка на съответната етична комисия и чака отговор в 7-дневен срок и след това ще предприеме дисциплинарни мерки. До колкото разбирам, колегата Димитров отрича това, което се твърди да се е случило", обясни главният прокурор.

Във вторник журналистът от сайта Борис Митов от задал уточняващ въпрос на Димитров за дело, но той го избутал с пръст и му се ядосал: "Разкарай се." Репликата е повторена, след като Димитров е попитан защо се държи грубо.
Репортерът отвърнал, че поведението му не подобава на поста, който заема. Тогава Димитров го заплашил: "Ако хвърля тогата, ще те разбия!"
Прокурорът излязъл извън нерви, когато журналистът го питал дали е нормален.
Димитров започнал да бута с два пръста в гърдите и да го заплашва: "Ще ти стъжня живота!" След края на заседанието по делото той заявил, че не е било негова работа да коментира "това, което ви се е сторило да чувате, разкарайте се оттук", съобщи БНР.

Митов е подал жалба до Върховната касационна прокуратура, градския прокурор Николай Кокинов и етичната комисия към Висшия съдебен съвет.