Бордът на директорите на „Газпром“ е одобрил сключването на споразумение между ПАД „Газпром“ и компанията South Stream Transport B.V. за прекратяването на действието на договора за поръчителство по отношения задълженията на „Газпром експорт“ по споразумението за пренос на газа от 2 октомври 2013 година.

Компанията South Stream Transport B.V. се е съгласила да освободи „Газпром“ от изпълнението на всички задължения по договора за поръчителство по отношенията на „Газпром експорт“ по споразумението за пренос на газа от 2 октомври 2013 година и да разтрогне договора за поръчителство, се казва в официалното съобщение на компанията.

МЕ: Става дума за морския участък

До момента българската страна не е получавала официално уведомление за прекратяване на проекта "Южен поток", коментираха от Министерството на енергетиката.

Според съобщението на ТАСС прекратяването се отнася до морската част на газопровода. То не засяга българската страна, посочват от министерството.

 От няколко дни руски и български медии отново заговориха за възобновяване на проекта "Южен поток", за което властите и на Русия, и на България отричат. Причината да се заговори отново за този проект са обтегнатите отношения между Русия и Турция след свалянето на руския "Су" и провала на проекта "Турски поток".

Всичко за свалянето на руския боен самолет от турските ВВС >>

"Южен поток“ като такъв е в историята, на ход е газовият разпределител „Балкан“, каза неотдавна премиерът Бойко Борисов. Ако Русия докара газ на границата ни, ще го купуваме и после ще го продаваме в Европа, добави той.

Според руския енергиен министър Александър Новак газопроводът "Южен поток" е спрян. Същото е и официалното мнение на Кремъл.

АНКЕТА: Кой губи от спирането на "Южен поток"?