Решението за Ченалова беше взето единодушно – с 22 гласа "за" и нито един "против" или "въздържал се". Само Камен Иванов си е направил отвод, но засега причината не е ясна.

Мотивът на съдебните кадровици е дисциплинарното производство, в което са обединени три предложения за налагане на наказание на Румяна Ченалова, съобщи "Правен свят".

Едното бе провокирано от френския посланик Ксавие дьо Кабан по аферата "Белведере", по която тя вече е обвиняема. Според петима членове на съвета Ченалова е демонстрирала предубеденост в становището си по делото и е уронила престижа на съдебната власт. Тя е забавила администрирането на жалбите по делото за фалита на две дружества, дъщерни на френската компания "Белведере".

Освен това е било установено, че не е спазила сроковете по произнасянето по около 50 дела, като само по едно има близо година закъснение.

Ченалова е нарушила и Закона за съдебната власт с действие или бездействие, което неоправдано забавя производството; действие или бездействие, което накърнява престижа на съдебната власт; неизпълнение на други служебни задължения.

Третото дисциплинарно производство бе образувано по предложение на правосъдния министър Христо Иванов. В хода на проверката на дейността на синдика Панайот Велков, с когото Ченалова подозрително често е работила, в министерството са открити нарушения, извършени от нея.

Самата Ченалова не се яви, за да бъде изслушана.

Вчера срещу нея беше повдигнато второ обвинение - за това, че е възпрепятствала ареста на подсъдимия по делото "Соло", който успя да избяга преди да влезе в затвора.

"Дисциплинарка" срещу Янева

Същевременно ВСС образува дисциплинарно производство срещу бившата шефка на СГС Владимира Янева за скандала "Червеи". Решението си съветът взе след окончателното произнасяне на ВАС, който заяви, че кадровиците е следвало да образуват дисциплинарка срещу нея.  

След избухването на скандала около разработката "Червеи" в началото на годината правосъдният министър Христо Иванов внесе предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу Янева, мотивирайки се с доклад на Националното бюро за контрол на СРС, от който стана ясно, че бившата шефка на СГС е подписала четири разрешения за използването на специални разузнавателни средства по един казус за срок общо от 300 дни, което е в нарушение на закона.

Иванов дори поиска уволнението на Владимира Янева.

Днес председателят на ВКС Лозан Панов призова ВСС да не игнорира съдържанието на записите.