Нюйоркчани опразниха улиците и потърсиха укритие от стихията, който ще разгърне пълната си мощ по-късно днес. В този час мощната сила на урагана е насочена към градовете Вашингтон, Балтимор, Атлантик сити и Филаделфия. Ню Йорк ще попадне в центъра на бурята след около 17 часа.

Ураганът Айрин вече връхлетя и щата Ню Джърси със скорост на вятъра 120 км/ч, съобщи АП. Националният център за наблюдение на ураганите локализира окото на бурята близо до брега край протока Литъл Ег в 5,35 ч. сутринта (9,35 ч. по Гринуич). Предупреждението за опасност остава в сила от крайбрежието на Вирджиния до Сагамор Бийч, Масачузетс, на север. Айрин остава ураган от първа категория и се намира на 100 мили (160 км) на юг-югозапад от град Ню Йорк.

Български студенти в Ню Джърси

Ройтерс интервюира две български студентки, пребиваващи в убежище на Червения кръст в съседния щат Ню Джърси. Те са сред 375 души, включително пенсионери и бедни, прекарали съботната нощ в подслон на американския Червен кръст, докато ураганът минава през Ню Джърси. "Дойдохме в убежището, защото искахме да дойдем", казва 22-годишната Емилия Илиева от Пловдив, която от месец май работи на крайбрежната ивица в района на Сийсайд хейтс. "Същото е и с мен; нямаше къде да остана, така че дойдох тук", допълва нейната 24-годишна съгражданка Стоянка Симеонова, съобщава БТА.

Жертвите на урагана досега
 
По последни данни жертви на стихията, която вилнее по източното крайбрежие на САЩ, са станали 12 души.

В пет квартала на Ню Йорк от няколко часа вали проливен дъжд, а федералната метеорологична служба обяви и заплаха от торнадо. 

Кметът на Ню Йорк: "Природата е по-силна от нас"

Кметът Блумбърг бе разпоредил задължителна евакуация на 370 хиляди обитатели на районите, разположени ниско и в близост до вода. „В този момент, ако не сте се евакуирали, ние ви съветваме да останете на място. Основното е, че бурята започва да навлиза в Ню Йорк. Природата е далеч по-силна от нас”, каза кметът на града.

Над 3700 потърсиха подслон в убежища, а хиляди други се преселиха при приятели и роднини. Някои обаче не се подчиниха на задължителната евакуация и останаха по домовете си.

Асансьорите във високите сгради в Ню Йорк са спрени, за да не бъдат блокирани в тях хора при спиране на тока. На Кота Нула в Долен Манхатън и около Кулата на свободата (строящия се мемориал за атентатите от 11 септември) са стоварени чували с пясък като предохранителна мярка срещу наводнения.

Северна Каролина първа пое удара на стихията и именно там са най-много случаите на цели квартали без ток заради скъсани електропроводи. Общо 1.8 млн. домове по Източното крайбрежие на САЩ са останали без електричество в резултат на урагана „Айрийн”, показват последните данни, цитирани от телевизия Си Би Ес Нюз.

Ураганът парализира транспорта

"Айрин" спря железопътно движение по цялото източно крайбрежие на САЩ. Стотици са отменените полети.

Десетки милиони пътници трябваше да променят часовете
на своите пътувания до работа или завръщане от ваканция, тъй като транспортната система снижи степента на функциониране. През този уикенд са отменени 9000 полета до и от североизточните летища; отменени са и други 250 от понеделник. Най-тежко засегнати са авиокомпаниите "Американ еърлайнз", "Делта еърлайнз", "Ю Ес еъруейз" и "Юнайтед еърлайнз".

Нюйоркското метро, което всекидневно превозва по 7 млн. души, никога досега не е спирало заради лошото време. Влаковете му ще започнат да вървят най-късно в понеделник.

Гигантският ураган е с диаметър около 1000 километра, а ветровете му достигат до 130 км/час.


Вижте как и къде се придвижва ураганът