Руският президент предупреждава Европа, че може да се стигне до спиране на руските газови доставки за европейските страни, ако Украйна не уреди с Русия сметките си за газа.

 
Писмото, поместено в "Росийская газета", е изпратено до ръководителите на 18 страни: България (до Пламен Орешарски), Молдова, Румъния, Турция, Унгария, Словакия, Словения, Македония, Чехия, Полша, Франция, Германия, Хърватия, Босна и Херцеговина, Гърция, Сърбия, Австрия и Италия, предадоха АП и Ройтерс, цитирани от БТА.

В писмото до европейските лидери Путин казва, че Украйна дължи на Русия над 16 млрд. долара, защото вече не важат предвидените отстъпки, както и 18,4 млрд. долара - неизплатени от украинската страна наказателни санкции за неизползване на минималното годишно количество газ (take-or-pay) по силата на договора от 2009 г.

Путин заявява в писмото си, че по този начин Русия през последните четири години е субсидирала украинската икономика за сметка на занижаване на цената на газа общо с 34,5 млрд. долара.

Освен това през декември 2013 г. е предоставила на Украйна заем в размер на 3 милиарда щатски долара.

Руският президент призова Русия и европейските потребители на руски газ да обсъдят поставените в писмото въпроси.

Той смята, че през последните няколко години ЕС за разлика от Русия не е предоставял на Украйна никаква реална помощ, нещо повече - косвено е виновник за днешната икономическа криза в страната.

Какво още се предупреждава и призовава в писмото на Путин >>

Близо половината от доставките на руски газ за Европа се транзитират през украински газопроводи.

"Газпром" преустанови доставките газ за Украйна заради спор за цените през зимите на 2005-2006 г. и 2008-2009 г., което доведе до спад в доставките за европейските страни, получаващи руски газ по тръбопроводи през Украйна, припомня Ройтерс.

Словакия: ЕС да гарантира доставките ни за Украйна

Словашкият премиер Роберт Фицо призова ЕС да му гарантира, че Украйна ще си плати сметката, ако страната му й достави газ.

"Ясно е, че Украйна не е в състояние да си плати сметките. Само трета страна, като Европейския съюз и Европейската комисия, може да гарантира, че на Словакия ще й бъде платено, ако помогне на Украйна", заяви Фицо, цитиран от АФП и БТА.

Между Словакия и Украйна може да бъде изградена реверсивна (обратна) газова връзка, но за това е необходимо споразумение между словашката и украинската компания, които стопанисват трасето. Двете фирми са контролирани от "Газпром".

Реверсивни връзки с Украйна се осъществяват през Полша и Унгария, но техните пропускателни мощности не са достатъчни. За първите 11 месеца на 2013 г. през тях са преминали 1,9 млрд. куб.м природен газ при годишно потребление в Украйна на 30 млрд. куб. м.
Обратната връзка на газопровода със Словакия се очаква да доставя до 10 млрд. куб. м природен газ годишно.

АНКЕТА: Очаквате ли нова газова криза?