При катастрофата на самолета, пътувал от Амстердам до Куала Лампур, загинаха 298 души от поне 10 държави, 174 от жертвите са холандци.

Украинското бюро за разследване на въздушни инциденти в гражданската авиация покани международните авиационни организации и ресорните ведомства на Малайзия и Холандия да участват в разследването. Малайзия ще изпрати в Киев екип от 62-ма души. Поканени са компанията "Боинг", ИКАО, Европейската конференция по гражданска авиация, Евроконтрол, Европейската комисия и др.

Украйна носи отговорност за разследването, но може да не го осъществява и да го прехвърли на друга държава или ресорна организация. Това произтича от анекс към конвенцията за международната гражданска авиация, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Водеща засега версия е, че самолетът от полет МН17 е свален с ракета над Източна Украйна. Москва, Киев и сепаратистите си размениха обвинения за отговорността.

Черните кутии

Говорителят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Андрий Лисенко съобщи, че украинската страна не разполага с информация къде се намират черните кутии на самолета.
Вчера вицепремиерът на самопровъзгласилата се Донецка народна република Андрей Пургин съобщи, че издирвателни групи на мястото на трагедията били открили черните кутии.

"Въпреки твърденията на Киев, ние не планираме да взимаме тези черни кутии. Ние не планираме да нарушаваме съществуващите международни стандарти за действие в подобни ситуации", каза руският външен министър Сергей Лавров.
"Ние искаме международни експерти да отидат на мястото на катастрофата възможно най-бързо, за да вземат черните кутии", посочи министърът.

Украинските бунтовници: Няма да пречим на разследването

Проруските бунтовници обявиха, че за обективно разследване на причините за катастрофата на пътническия Боинг-777 не е необходимо примирие, предаде ИТАР-ТАСС, цитирайки "министъра" на отбраната на самопровъзгласилата се Донецка народна република Игор Стрелков.

Стрелков допълва, че комисията може свободно да пристигне на мястото на катастрофата и да изследва мястото на падането.

"Никой няма да й поставя пречки. Но и спирането на бойните действия срещу обкръжената групировка на противника е нецелесъобразно", заключи той.

Киев: Това е международно престъпление

Украинският премиер Арсений Яценюк заяви, че отговорните за свалянето на малайзийския пътнически самолет в Източна Украйна трябва да бъдат съдени в Международния наказателен съд в Хага. Той обвини руснаците за това "международно престъпление", съобщи Франс прес.

"Руснаците отидоха твърде далеч. Това е международно престъпление, отговорните за което трябва да бъдат съдени в Хага", посочил Яценюк, цитиран от Интерфакс-Украйна.

Министърът на транспорта на Малайзия Лю Тьон Лай заяви пред журналисти, че ако се потвърди, че полет MH17 е бил свален над Източна Украйна, то това ще е нарушение на международните закони и „престъпление срещу човешкото достойнство”, предаде АФП, цитирана от "Фокус".

Путин поиска обективно разследване

"Тази трагедия за пореден път потвърждава необходимостта от бързо намиране на мирно решение на изключително острата криза в Украйна и изисква щателно и обективно разследване на всички обстоятелства около катастрофата", заявява руският президент Владимир Путин, цитиран от Кремъл.

По-рано в телевизионно обръщение, руският президент каза: 

"Тази трагедия нямаше да се случи, ако на тази земя имаше мир или поне ако не беше подновена военната операция в Югоизточна Украйна. Без съмнение, правителството, на чиято територия се е случило нещо подобно, носи отговорността за тази страховита трагедия".

Меркел: За бързо разследване трябва примирие

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че в Украйна трябва да бъде обявено примирие, за да може да бъде извършено бързо разследване на катастрофата с малайзийския самолет в Източна Украйна, предаде Ройтерс.

На пресконференция в Берлин канцлерът изтъкна съществуването на "много признаци, че самолетът е бил свален" и че е важно "отговорните да бъдат изправени пред правосъдието". По думите й последните събития са показали ясно, че трябва да бъде намерено политическо решение за Украйна.

Ангела Меркел призова Русия да помогне за намирането на това решение и отбеляза, че диалогът с руския президент Владимир Путин няма алтернатива.

Канцлерът на Германия спомена за наличието на данни, че проруските сепаратисти в Украйна са добре въоръжени, разполагат с тежки оръжия и че някои от тези оръжия са докарани от Русия. Според Меркел бунтовниците безпрепятствено прекосяват украинско-руската граница и затова укрепването на граничния контрол е от първостепенна важност.

КРЪСТОСАН ОГЪН: За сваления малайзийски самолет