Референдумите в двете области Донецка и Луганска приключиха в 22 часа, при избирателна активност над 70%. Навсякъде имаше дълги опашки от чакащи пред урните, а в Мариупол имаше километрични опашки, предаде БТА. Подготовката на вота е струвала 1200 евро- само за отпечатване на бюлетините. Не е имало никакви външни наблюдатели.

Вижте снимки >>>

Въпросът на бюлетината бе “Съгласни ли сте да бъде обявена независимост на областта?”, съобщи БНТ.

Имаше сблъсъци между украинската армия и опълченците по различни места в двете области. Антитерористичната операция на Украйна продължи и по време на вота.

В град Красноармейск, в Донецка област, бойци от украинските сили за сигурност са убили един цивилен, предаде ИТАР-ТАСС, като цитира лидера на проруските сепаратисти в Донецк Денис Пушилин. Той поясни, че убийството е било извършено от бойци от националната гвардия и убитият е бил мирен жител на града. Това е станало след като украинските специални части са превзели четири училища и са блокирали изборния процес.

В Донецк мъж откри стрелба по избирателна секция, но бързо беше неутрализиран от проруските сепаратисти, охраняващи вота.

В Краматорск терористи са похитили началника и три служителки на техническия отдел на летището, съобщи на Фейсбук страницата си ръководителят на центъра за военно-политически изследвания Дмитрий Тимчук. Една от жените е била освободена, но съдбата на останалите похитени е неизвестна, предаде Фокус.

Въоръжени лица са взели в плен кандидата за президент на Украйна Олег Ляшко, предаде Украинская правда, позовавайки се на информация от анонимен източник. Според него инцидентът е станал в град Мариупол рано сутринта в неделя. Похитителите са отвлекли не само депутата, но и хеликоптера, с който той е трябвало да излети от града. В момента телефонът на Ляшко не отговаря, а местонахождението му остава неизвестно.

Началникът на милицията в Мариупол Валерий Андрушчук е бил намерен обесен на дърво близо до местното летище, най-вероятно това е дело на разгневени жители на града, заяви пред Интерфакс ръководителят на Народния фронт в Луганска област Алексей Чмиленко.

В Славянск имаше престрелки и в събота, и в неделя. Украински военнослужещ е бил ранен в събота.

Президентът на Русия Владимир Путин преди дни призова организаторите на референдума в Донецка и Луганска област да се откажат от плановете си, но те не се вслушаха в него.

САЩ, Украйна и ЕС не признават референдумите

Референдумът в двете области за официален Киев е абсолютно нелигитимен. Изпълняващият длъжността президент на Украйна Олександър Турчинов заяви, че федерализацията на източните райони е равна на самоунищожение

В събота германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд обявиха за незаконни готвените референдуми в Украйна. Те заплашиха Русия с нови санкции.

САЩ отново обявиха, че няма да признаят за законни референдумите за самоопределение в украинските Донецка и Луганска област.

Анкета: Ще има ли политическо решение кризата в Украйна?