Петро Порошенко отхвърли твърдението на Русия, че украински изтребител е летял в близост до катастрофиралия малайзийски пътнически самолет.

Той заяви, че украинските самолети в района са били на земята в момента на катастрофата, предадоха Ройтерс и ИТАР-ТАСС.

В отговор на изявление на руското министерство на отбраната по-рано днес, че украински боен самолет е летял на 3 до 5 км от малайзийския самолет по времето, когато е катастрофирал, Порошенко заяви по Си Ен Ен:

"Това не е вярно. Открити сме за всякакво разследване на самолетите ни. Когато руското министерство на отбраната прави такова изявление, то трябва да представи доказателства. Небето над Украйна се наблюдава от множество спътници и системи за ПВО. Всички знаят, че в момента на тази трагедия всички украински самолети в радиус от неколкостотин километра от мястото на катастрофата са били на земята."

Киев разполага със свидетелства, които дават отговор на въпроса кога, къде и как е станала катастрофата на малайзийския Боинг, съобщи пресслужбата на украинското президентство, предаде БТА.

Специалните служби на Украйна са готови да предадат всички материали на международните експерти, които разследват обстоятелствата около самолетната катастрофа, се казва в изявлението.

Началникът на Главното оперативно управление в Генералния щаб на руската армия генерал-лейтенант Андрей Картаполов заяви, че Министерството на отбраната на Русия смята, че боингът на малайзийските авиолинии се е отклонил от маршрута си с 14 км. След това - в 17.20 ч. е започнал да губи скорост, а в 17.23 ч. е изчезнал от руските радари.

Ген. Картаполов допълни, че дали причината за отклонението на самолета е навигационна грешка на екипажа или изпълнение на указание от украинските диспечери - може да стане ясно едва след дешифрирането на черните кутии на полет МН-17.

Съветът за сигурност на ООН единодушно одобри резолюцията относно катастрофата на малайзийския самолет. Проектът за резолюцията бе внесен в ООН от Австралия. Документът съдържа потвърждение, че самолетът е бил свален.

Приключи работата по издирването на загиналите пътници от сваления малайзийски самолет, обяви украинският вицепремиер Владимир Гройсман.

В самолета обаче е имало 298 души и не е ясно защо вицепремиерът е обявил края на дейността, след като не са намерени още 16 тела.

По думите му Киев е "взел решение да се съгласи с преместването на телата в Нидерландия".

Влаковата композиция с хладилни вагони, в които се намират над 280 тела на жертви от самолетната катастрофа в Украйна, напусна гара Торез в контролирана от сепаратистите територия. Влакът отива в Харков, където телата ще бъдат идентифицирани от 31 експерти и предадени на семействата.

Заминаването на влака бе забавено заради искането на проруските бунтовници той да бъде придружен от международни експерти, а не от украинските власти.

Американският президент Барак Обама окачестви като "оскърбителен" хаоса на мястото, където е паднал малайзийският самолет. Според него руският президент Владимир Путин трябва да накара сепаратистите да сътрудничат при разследването на инцидента.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Москва срещу Киев