Той каза това в интервю за германско радио, съобщи БТА. Той посочи, че западният военен алианс трябва да възприеме нова стратегия спрямо Киев. Запитан дали призовава Европейския съюз и НАТО за оказване на военна помощ, дипломат номер едно на Украйна отвърна: "Разбира се, че да."

Четиримесечният конфликт в Източна Украйна достигна критична фаза и по-рано днес проруски сепаратистки лидер каза, че сепаратистите в Украйна са получили ново военно оборудване и военни, подготвени в Русия, и ще предприемат голяма
контраофанзива срещу украинските правителствени сили.


Пред германското радио Дойчланфунк Климкин заяви, че НАТО и ЕС трябва да обмислят какво могат и биха направили, ако се нарушат законите, както стана с Крим през март, когато Русия го анексира, и за каквото говорят и руските действия сега в Донецк и Луганск.

В интервюто Климкин предупреди, че опасността от руска инвазия е вездесъща и добави, че украинските войски са подложени почти на ежедневен обстрел от руска територия. Климкин каза, че Русия праща наемници и оръжия в Украйна.

Министърът увери, че Украйна ще се бори до край за Крим, Донецк и Луганск. Запитан защо Киев не е обявил състояние на война, той посочи, че това само ще влоши условията на живот на народа, защото така наречените военни командири ще получат отговорности на място и някои закони повече няма да се прилагат.

Междувременно, украинският президент Петро Порошенко обсъди, за пети път от началото на месеца, украинската криза с американския вицепрезидент Джо Байдън. Порошенко е подчертал, че мирният план е единственият начин за уреждане на конфликта.

Външният министър на Русия Сергей Лавров участва в четиристранната среща с колегите му от Украйна, Германия и Франция днес в Берлин.

Преди това да стане ясно, представител на Червения кръст съобщи, че Москва и Киев са се договорили по условията за преминаване на украинска територия на чакащия на границата руски хуманитарен конвой. В неделя следобед 16 руски камиона достигнаха границата, но засега не са преминали на украинска територия.