Пълното премахване на проверките по сухопътните граници на България и Румъния ще бъде мощен символ за жизнеността и адаптивността на Шенген. Това казва председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен в писмо до лидерите на страните от ЕС в навечерието на срещата на върха в края на тази седмица.

Европейската ръководетелка призовава лидерите на Съюза да продължат с финалните стъпки за пълноправното приемане на двете страни в Шенген, допълва БНТ.

Фон дер Лайен представя план за справянето с нелегалната миграция, борба с нелегалния трафик на хора и използването на миграцията като хибридна заплаха. ЕК ще предложи нов регламент, който да насърчава експулсирането на нелегални мигранти.

Брюксел ще продължи да работи и с държавите, от които идват мигрантите, за да спре незаконните заминавания и увеличи възможностите за законна миграция в общността.

"Комисията ще представи ново правно предложение с "ясни задължения за сътрудничество по отношение на връщаните лица" и с желание за "ефективно рационализиране на процеса на връщане", заяви Фон дер Лайен в отговор на искане от няколко от 27-те държави членки на Европейския съюз.