Министърът на вътрешните работи Атанас Илков освободи от поста директора на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР старши комисар Лазар Христов, съобщиха от институцията. Оттам за момента не уточняват кой ще заеме овакантеното място. По информация на "24 часа" на мястото на Лазар Христов ще бъде Георги Тотков.

Комисар Георги Тотков е роден на 5 януари 1974г. в Плевен. Завършил е АМВР и през 1998 г. започва работа в системата на МВР. Той е бивш директор на ОД на МВР в София.

Сменен е и директорът на полицията в Русе Пламен Първанов, съобщиха от МВР. Считано от днешния 15 октомври старши комисар Николай Кожухаров е временно назначен за директор на Областната дирекция със заповед на министъра на вътрешните работи Атанас Илков, съобщи говорителят на полицията в крайдунавския град Даниела Малчева.  Днес той е официално представен пред състава на областната дирекция в Русе от заместник-министъра на вътрешните работи Тони Тодоров. Преди дни кoмиcap Hиĸoлaй Koжyxapoв бе назначен за зaмecтниĸ-диpeĸтop нa полицията в Pyce и зa нaчaлниĸ нa oтдeл "Kpиминaлнa пoлиция".

Със заповед на министъра на вътрешните работи досегашният директор на ОДМВР - Русе старши комисар Пламен Първанов е преназначен на длъжност директор в Звеното за подпомагане на министъра на вътрешните работи.

Комисар Николай Кожухаров е временно назначен за директор на Областната дирекция на МВР в Русе

Снимка: ОД на МВР Русе

В столичното 3-о РУ също има рокади. Досегашният заместник Дойчин Дойчинов става шеф, а Ивайло Величков, който бе на поста, ще е заместник. Трето РУ отговаря за кв. "Красна поляна", кв. "Факултета", "Татарли Махала".

Какви са причините за рокадите все още няма официална информация от МВР.

Преди месец бе сменен директорът на полицията в Бургас. Сега титуляр на поста е Владимир Маринов. Илков назначи и титуляр в Пловдив, смени и шефа на жандармерията.

В първите си дни като вътрешен министър Илков даде заявка, че промени ще има, но само "козметични", които ще бъдат базирани на резултати. Няколко дни след това с негова заповед беше освободен Димитър Кангалджиев, зам. главен секретар на МВР и временно изпълняващ функциите главен секретар. Неговите функции пое шефът на ГДБОП Явор Серафимов.

Последните рокади в МВР идват след като по-рано днес вътрешният министър призова да не използва МВР в предизобната кампания, а вицепрезидентът Илияна Йотова определи като епидемия купуването на гласове и призова да се залавят не само дилърите на гласове, но и техните поръчители.

Илков припомни, че от 27 септември е стартирала специализирана полицейска операция на територията на цялата страна във връзка с купуването и продаването на гласове. Основна задача на операцията е противодействие на купения вот, но успоредно с това всички полицейски служители, които участват в тези специализирани операции, работят и по всички онези приоритети изведени за Министерството на вътрешните работи (МВР), посочи Илков и допълни, че в хода на действията на МВР се установяват и други престъпления и всички резултати се отчитат ежедневно.

"Друг е въпросът кой и как ги ползва тези данни. Ние ще продължим да работим със същите темпове. Резултатите са на лице. Имаме 160 полицейски операции към днешния ден, досъдебните производства са над 60. Нашите служители не бездействат и не пренебрегват нито едно обстоятелство в сигналите", подчерта министърът пред журналисти в Министерския съвет.

"Тъй като е много актуална темата как МВР си върши работата, ще споделя, че имаме 168 постъпили сигнала, от тях 60 досъдебни производства, 587 съставени протокола, 30 задържани и проведени 160 специализирани полицейски операции. Работата и в момента продължава. Ще продължи дотогава, докато имаме такова задължение", посочи и премиерът Димитър Главчев преди началото на днешното правителствено заседание.