Последният сигнал е от малко преди 16 часа и е за 45-то Основно училище в София.

Сигналите са от различни райони на София и са подавани от хора с различни гласове, допълниха от столичната полиция.
В разследването се включват от ГДБОП. Все още не е проверена информацията, че обажданията се организират в социалните мрежи, предаде БТА.

До момента не са установени взривни устройства.

Първият сигнал днес е бил подаден в 9.05 часа за поставена бомба в Национална професионална гимназия по прецизна техника и оптика – „М. В. Ломоносов”.
В 9.10 часа е подаден сигнал за бомба в Софийската математическа гимназия.

Малко по-късно – в 9.40 часа, е подаден сигнал за взривно устройство и в 31 Средно училище за чужди езици и мениджмънт (СУЧЕМ).
Училището е проверено и взривно устройство не е открито.

Сигнали за взривни устройства са подадени и в Първа английска и Френската езикови гимназии. Сигналът във Френската гимназия е подаден в 10.55 часа.

След това е подаден сигналът и за 38-мо ОУ "Васил Априлов".

Учебните занятия не са преустановени, макар по-рано да имаше информация за прекратени часове.

Попитана дали зачестяват сигналите за бомби в столичните училища, началникът на Регионалния инспекторат по образованието в София Ваня Кастрева каза, че никога не може да се прогнозира подобна информация и какви точно са мотивите на учениците, ако някои от тях са подали подобни сигнали. Тя предположи, че, ако ученици са се обадили, е заради предстоящи класни и контролни работи.

"Има някакъв кръг от заподозрени за сигналите днес", каза на пресконференцията Виолета Аланджийска, началник група „Детска престъпност” към СДВР. Тя посочи, че връзката между сигналите е най-вече техническа. Местата, от които са подадени сигналите, се локализират – повечето са от Булфони, но има подадени и от GSM апарати.

Всички сигнали от днес са били подадени на номер 112, като сутринта обажданията са били в интервал от 5 до 10 минути от различни райони на София. Аланджийска посочи, че в момента се работи по сигналите и се изисква не всичко от кухнята да се разкрива. Не е лесно да се разкрият такива престъпления, отбеляза тя.

По думите на Аланджийска за такова престъпление наказанието е 2 години затвор по член 326 от Наказателния кодекс, но ако извършителят е непълнолетен или малолетен, се взимат наказателни мерки – социално-педагогически интернат.

Във вторник учебните занятия са отменени само в Математическата гимназия и в техникум „Ломоносов” по решение на директорите.