Властите не идентифицираха жертвата по име, но вероятно той е войник от казармите в Улуич на видима възраст около 20 години.

Британският премиер заяви, че има "силни индикации", че убийството в Лондон е терористичен акт.

Бруталното убийство, извършено близо до казарма, изглежда е било мотивирано от радикалния ислям, съобщава Асошиейтед прес, като цитира британски правителствени представители. Както те уточниха, тази оценка не е базирана единствено на видозаписа, на който единият заподозрян прави политически изявления срещу британското правителство.

Властите разследват възможна "нигерийска следа".

Скотланд Ярд потвърди, че разследването за убийството се води от отдела за борба с тероризма. Двамата заподозрени са били ранени и са задържани. Те се намират в болница, а състоянието на единия е тежко.

Във връзка с нападението мерките за сигурност в казармите в Лондон са засилени.

Комитетът за сигурност "Кобра" се събира само при инциденти, които може да имат последици за националната сигурност.

На съвместна пресконференция в Елисейския дворец с френския президент Франсоа Оланд, британският премиер Дейвид Камерън определи убийството като "най-ужасяващото" престъпление.


Подробности за нападението

Младият мъж е ходел по улицата, когато е нападнат от други двама мъже, въоръжени с огнестрелно оръжие, ножове и мачете, които го убили пред шокираните погледи на десетки минувачи, предаде Би Би Си. След това влачили тялото по улицата. Полицаи открили огън по нападателите.

На видеоматериал, показан по британската телевизия Ай Ти Ви, двамата нападатели крещят "Аллах е велик", съобщи БТА. Според очевидци те заклали жертвата си по най-брутален начин.

"Тези две момчета бяха откачили. Те бяха просто животни. Те довлякоха (убития войник) от тротоара и изхвърлиха неговото тяло на средата на пътя и го оставиха там", разказа един очевидец. След това нападателите останали в района, размахвали ножове и огнестрелно оръжие и приканвали минувачите да ги снимат, "сякаш искаха да бъдат показани по телевизията или нещо такова".

Според други очевидци двамата мъже се опитали да обезглавят жертвата си. На видеоматериала по Ай Ти Ви, единият от нападателите се приближава към убития войник и казва: "Ние трябва да се борим с тях, така както те се борят с нас. Око за око, зъб за зъб."

Районът бе отцепен. Представителят на лондонската полиция Саймън Лечфорд посочи, че убийците са открили огън по полицаите и са били ранени при ответната стрелба. Той допълни, че в района са изпратени допълнителни сили на полицията и той ще бъде блокиран до второ нареждане.


Вижте снимки от мястото на бруталното убийство