Пред Дир.бг говорителят на Окръжната прокуратура в морския град Радослав Лазаров съобщи, че тримата ще останат в ареста за 72 часа, след което държавното обвинение ще поиска от съда налагането на постоянна мярка "задържане под стража".

Охранителите са обвинени в извършване на убийство по хулигански подбуди с особена жестокост и по особено мъчителен за жертвата начин.

Жестокият побой е извършен около 14 ч. в събота във варненския Гранд мол. Първоначално от търговския център съобщиха официално, че на тяхна територия "от естествена смърт е починал гражданин, който е бил без документи и с вид на бездомен".

По-късно е установено обаче, че 52-годишният варненец не е бил нито бездомен, нито е починал от естествена смърт. Мъжът е бил пребит до смърт от трима служители на фирмата, наета за охрана на мола. 

Убитият е живеел на ул. "Райна Княгиня" във Варна. Бил е болен от шизофрения, но е пиел лекарствата си редовно. Не е бил агресивен, а напротив, дори много дружелюбен и хората в района са го познавали добре. За него се е грижел основно брат му, помагала е и майка им, съобщи Дарик радио.

Имал традиция всеки ден да се разхожда до мола и автогарата. Във фаталния ден мъжът е отишъл до търговския център на редовната си разходка. Охраната обаче решила, че е бездомник, който няма място там. След като са му нанесли жесток побой, го пуснали да си върви.

Минути по-късно мъжът паднал и издъхнал пред Бюти зоната в търговския център.

По неофициална информация, постъпила от граждани, това не е единствен случай, в който служители на фирмата, наета за охрана на търговския обект, се саморазправят с бездомници.

В официално съобщение на ръководството на Гранд мол се казва, че подпомагат дейността на разследващите органи и са в готовност за 24-часово съдействие.

Ние изказваме съболезнование на близките на починалия и ще окажем пълно съдействие на следствените органи. Разграничаваме се от всички актове на насилие и саморазправа. Те не са и не могат да бъдат част от процедурите за работа в търговския център", заявява директорът на търговския център Иво Генов.

По думите му ръководството на мола ще изиска от фирмите, отговорни за сигурността на територията на комплекса, актуални официални декларации за спазване на процедурите, установени със Закона за частната охранителна дейност и ще бъдат наложени всички мерки, произтичащи от него.