Вярвам, че сме близо до представяне на принципно решение за оздравяването на банката, което да е в пълно съответствие с нормативно установените изисквания за капиталова адекватност и ликвидност,  уверява Василев в обръщение на личния си сайт.

Вниманието му било съсредоточено в предоставяне на цялостен концептуален план и координация на действията, в това число осигуряването на ликвидни активи, финансирани от банката досега, които да улеснят бъдещите инвеститори в решението им да участват в преструктурирането.

По думите му обаче, ако БНБ и другите институции продължат да налагат двоен стандарт по отношение на КТБ, усилията за нейното оздравяване щели да останат напразни и да се стигне до финансова катастрофа.

Двоен стандарт бил приложен например, когато бе гласувана ликвидна подкрепа на ПИБ, но не и на КТБ в момента, когато вложители се наредиха на опашки пред клоновете.

"На 22.08.2014 г. станахме свидетели на поредния жалък опит от страна на БНБ, ръководена г-н Иван Искров, да избяга от отговорност за действията и бездействията си, имащи съществен принос както за изпадането на КТБ в настоящaта криза, така и за поставянето на карта на финансовата стабилност на страната", заявява още Василев.

В петък БНБ изпрати писмо до Василев и Оманския фонд до края на август да дадат конкретни предложения за оздравяване на КТБ.

Банкерът коментира, че не трябва да се подминава пренебрежителното отношение и отказ за реални преговори на БНБ с Фонда на генералния държавен резерв на Султаната на Оман по повод многократно изразената готовност за осигуряване на нужната подкрепа.

"Нещо повече, освен унизителния подход, на който са били подложени представителите на оманската страна при посещенията си в България, те са били тенденциозно и последователно убеждавани, че са лъгани и подвеждани от мен предвид твърдяното драстично източване на финансовата институция", допълва Василев.

И подчертава, че до настоящия момент никой от компетентните органи в страната не се е обръщал към него с предложение за участие в капитализирането на банката или търсенето на решение за преодоляване на изкуствено създадената криза.

"Точно обратното, на 11 .07.2014 г., в своето паметно слово, гуверньорът на централната банка дори произнесе присъдата ми. Беше ясно и недвусмислено заявено, че лицензът на КТБ ще бъде отнет поради положението, в което тя се намира", пише банкерът.

По думите му, ако не бъдат взети мерки, резултатът няма да е фалирането на една финансова институция, а на бизнес, успешно обслужван от банката досега и генериращ стотици милиони лева. Тази „дупка“ няма да може да бъде запълнена по никакъв начин, имиджът на страната ще бъде окончателен сринат пред международните инвеститори, смята той.

"Ще продължавам напред, за да бъде разкрита истината за случващото се през последните месеци, както и за да изчистя името на всички несправедливо обвинени в този нелеп скандал", завършва писмото си Цветан Василев.

Той все още не е задържан, въпреки че за ареста му бе издадена европейска заповед за арест и бе обявен за издирване чрез Интерпол. Срещу него задочно бе повдигнато обвинение за източване на 206 млн. лева от КТБ.

Преди дни обаче съдът освободи от ареста и последния задържан по случая и обяви, че е разколебан по отношение на твърдението, че има реално източване на пари от банката.