Това се казва в изявление на Централната банка "по повод многобройните и разностранни мнения" за проблемите на банкова група КТБ и "опита тези проблеми да бъдат вменени изцяло и единствено" на БНБ.

Оттам очакват отговор от Василев и Оманския фонд до края на август. И заявяват, че имат готовност за контакт и обсъждане на различни законово допустими „пазарни решения” и предложения от акционерите на КТБ, включително за предоставяне на необходимата за възстановяване на дейността на банката ликвидност.

От БНБ са категорични, че от страна на мажоритарния акционер „Бромак“ ЕООД, "независимо от някои публични изяви на едноличния му собственик Цветан Василев", не е проявявана никаква инициатива за оказване на подкрепа на КТБ. Не е търсено и обсъждане с централната банка на текущото финансово състояние на КТБ и на необходимия за възстановяване на дейността ѝ финансов ресурс.

Неотдавна, още преди да стане ясно, че е са му повдигнати обвинения и го издирват, Василев обяви, че скоро ще има инвеститори за КТБ.

Преди дни пък служебният премиер Георги Близнашки заяви, че фонд, базиран във Виена, иска да спаси банката.

КТБ и ТБ "Виктория" продължават да имат огромен недостиг от ликвидни средства - съответно 6.3 млрд. лв. и 284 млн. лева, обявиха още от БНБ. И допълниха, че не са налице условия за излизане от процедурата на специален надзор, под който двете банки са поставени, тъй като няма осигурени достатъчно ликвидни средства, с които да посрещнат потенциално ново масирано изтегляне на депозити от техните клиентите.

На 20 юни бе съобщено, че кредитният портфейл на банката е 5.7 млрд. лв.
Първоначалните намерения на БНБ бяха банката да отвори врати на 21 юли, но срокът бе удължен до октомври.

До поставянето на КТБ под специален надзор на КТБ и "Виктория" се стигнало поради причини изцяло независещи от БНБ – масираното теглене на средства, довело до искане от техните ръководства до БНБ за поставянето им под специален надзор, пише още в съобщението.

БНБ ясно осъзнава ограниченията и затрудненията, които специалният надзор налага за всички клиенти на банковата група КТБ – граждани, търговски дружества, общини, болници и др. Ето защо през изминалите два месеца във всичките си действия БНБ се е ръководела от стремежа да намери възможно най-бърз и ефективен подход, за да запази жизнеспособността на КТБ и да бъдат интересите на нейните клиенти защитени в максимална степен, допълват от Централната банка.

Поради непостигането на подкрепа за предложения от БНБ и правителството модел за преструктуриране на КТБ, за който бе необходимо приемането на ново законодателство, продължава работата по процедурата на специален надзор, което е единствената налична законова възможност към настоящия момент.

Един от важните фактори, съпровождащи масираното теглене на средства от КТБ и последвалото развитие на процеса, е насаденото в обществото и в редица институции мнение, че отчетите на банката не дават достоверна представа за качеството на активите. Поради тази причина едно от първите решения бе да се възложи на квесторите да организират за кратък период преглед на активите и в частност на кредитния портфейл, пише още в съобщението.