Депутатите от левицата Атанас Мерджанов и Антон Кутев обвиниха министъра за неуредиците с новите паспорти, предаде Дарик радио. От парламентарната трибуна той пък заяви, че може да осъди Мерджанов, че го е нарекъл "лъжец", уточнява БГНЕС.

Вземете си посипете главата с пепел, защото не слушате дори, как мога да назнача повече служители, когато системата трябва да произвежда 7800 позиции на ден, коментира Цветанов зададените му въпроси.
"Тези хора да пият кафе по цял ден? И аз да им плащам заплата? Това е социалната политика на БСП, но не и на днешното правителство. Потресен съм от безумието", заяви той.

По думите му, въвеждането на новите паспорти е трябвало да стане още през 2007 г., но на два пъти е било отлагано от тогавашните вътрешни министри Румен Петков и Михаил Миков. Заради това Европейската комисия е започнала срещу България наказателна процедура от 30 млн. евро.

До края на месеца системата за документи за самоличност ще е готова за приемане, обещали от "Сименс", предаде БТА. С анекс между МВР и Сименс е удължен първоначално уговореният срок с шест месеца. В сметката на МВР за документи за самоличност до 8 август са постъпили 47 млн. лева.

През лятото за 42 дни системата за документи за самоличност е работила нормално в цялата страна само четири дни. Над 13 000 часа е извънредния труд на служителите на МВР, работещи в сферата на документи за самоличност. Назначени са нови над 100 служители, близо половината в София за да се обработват по-бързо заявления и получаване на нови документи, каза още Цветанов.

По думите му, като цяло в София е овладяна ситуацията, имало струпвания от хора само сутрин.

Доставката на паспортни бланки обаче продължава да е проблем по вина на Сименс, каза Цветанов. В София забавянето на бланки е с 9 дни, а в някои градове не се приемат бързи и експресни поръчки.
Няма как по-рано да са назначени служители допълнително, защото системата вместо уговорените, произвеждаше едва по няколко стотин документа на ден, каза Цветанов.

През август 2008 г., без да е искано мнението на експерти, била променена коренно концепцията от централизиране към децентрализиране на системата. Така процесът се е забавил и оскъпил.

Министърът заяви, че при преговорите със "Сименс" за изготвянето на документите за самоличност ще търсят финансови неустойки от фирмата.
Водим много тежки преговори и това, което съм заложил като условие е да се търси някаква финансова неустойка, каза Цветанов пред журналисти в парламента.

По думите му, условията, които поставят пред „Сименс” са доста остри. „Това, което мога да предприема е да се възползвам от компенсация 1,2 млн. евро, но там има също етапи, за да може да се усвои тази сума, така че там също щяхме да влезем в съдебна процедура. Смятам, че това е сума, която не е удовлетворителна за нас”, уточни Цветанов, цитиран от БГНЕС.

Вижте видео от изявлението на Цветанов в парламента