"Ние имаме силна обща мажоритарна кандидатура, която няма да се огъне на този мутренски рекет на Бойко Борисов. Защото опитът да бъде огънат Трайков по този начин е правен, само че резултатът е бил друг. И не е случайно, че Трайков е кандидат, защото президентът на България трябва да не се огъва", заяви Кънев пред Нова телевизия тази сутрин.

По повод ултиматума на премиера към Реформаторския блок, че ако не се държат като коалиция - следва "довиждане", той изрази възмущение от начина, по който в средата на предизборната кампания Бойко Борисов привиква министрите от Реформаторския блок и ги изнудва - например Меглена Кунева със спиране на парите за учителите. Според Кънев тази "грозна сцена на политически заплахи от авторитарен тип" показва неприкрито желание партия и държава да станат едно.

"Не може премиерът на една държава, в пристъп на слабост и паника, да нахлуе с треперещ глас в парламента и да почне да тропа по масата, да се кара на партньорска политическа сила, сед което да изисква от министрите, които дори не са от неговата партия, да му се извиняват за резонни критики за поредица от политически простотии", каза още Кънев.

Лидерът на ДСБ подчерта, че нито той, нито Кунева, нито Божидар Лукарски са забранили повече секции в чужбина, което сега управляващите изведнъж решиха да променят три седмици преди изборите.

Аз ги съжалявам за ролята, в която се поставиха сами, защото сега Борисов ги вика и ги мъмри като шеф. А нито един човек в нито една партия на Блока не е човек без достойнство, който иска подобно унижение. Аз ги призовавам да престанат да се поддават на това рекетьорство. В РБ няма лидер, който да каже на Борисов: „А бе, бай Х*й, ти с кого се държиш така, това да не ти е махалата, това да не са ти 90-те години?!"“, ядоса Кънев в ефир.

По думите му е необходима консолидация чрез категорична съпротива Блокът да бъде подчинен на Борисов. Според Кънев лидерите от формацията трябва да се наредят зад Трайков, а не под Борисов и имат часове да го направят.

ГЕРБ избраха най-слабия си кандидат за изборите и сега започват да си търсят виновници извън себе си. Сега е време за битка. В тези избори въпросът е кой ще бие Цецка Цачева, който излезе на балотажа срещу нея, той ще я бие, защото ГЕРБ така си постлаха - с рекет и комунистически похвати”, изтъкна Кънев.

Според него, ако бие ген. Радев, ще имаме червен президент, но ако бие Трайков - това е единственият шанс на България да има син, десен държавен глава.

Преди дни "Галъп" съобщи, че според данни от последното им проучване на балотаж Цачева може да загуби от кандидата на БСП.

Лилков: Нова коалиция - с "Атака"

Виждаме нова коалиция между ГЕРБ, Патриотичния фронт и "Атака", коементира пък проф. Вили Лилков от РБ, като подчерта, че от партията на Волен Сидеров предложиха едномесечната ваканция на НС.

Лилков, който е лидер на ДСБ-София, заяви още, че след президентските избори партията ще преосмисли изцяло взаимоотношенията си в РБ, като подчерта, че това са последните избори от изборния цикъл с ангажимент за съвместно явяване с останалите партии от Блока.

Относно нагласите за напускане на Блока, Лилков изтъкна, че не разчита декларацията на БЗНС за предсрочни избори през пролетта по този начин. По думите му в БЗНС все още имат доверие на премиера и все още смятат, че комуникацията би могла да се подобри.

Лилков определи поведението на премиера спрямо министрите и депутатите от РБ като унизително и допълни, че ултиматумите на Борисов много напомнят тодорживковския стил на говорене и това не помага на кампанията на ГЕРБ.

АНКЕТА: За кого ще гласувате на изборите?

КРЪСТОСАН ОГЪН: Кънев срещу Борисов