Инцидентът станал преди вечерната служба в католическата църква Санта Мария дел Пинар, която се намира в богат квартал на Мадрид, съобщи Би Би Си.

34-годишният въоръжен мъж, който бил облечен по последната дума на модата, влязъл в храма, стрелял в упор срещу 36-годишната бременна жена и ранил седящата наблизо жена. Двете седели в една от последните редици. След това убиецът тръгнал към вътрешността на храма, където стрелял и ранил в гръдната област 52-годишна жена. По други данни тази жена е ранена от случаен куршум. След разправата убиецът отишъл пред олтара, където се самоубил.

По време на инцидента в църквата имало около 40 души. Самият свещеник надявал расото за вечерната служба, предаде БГНЕС.

Извиканите лекари извършили операцията на трупа на бременната на местопрестъплението. Те извадили живия още плод от корема, а после го откарали в отделението за интензивна терапия за новородени в болницата "Ла Пас". Фактически плодът е бил износен, а раждането му трябвало да започне всеки един момент. Състоянието на момчето обаче остава тежко. Лекарите трябвало да "задействат" сърцето му чрез масаж. Те се опасяват също, че бебето може да е с увреден мозък заради недостига на кислород, който спрял да постъпва в организма след смъртта на майката. Диагностиката на мозъчната дейност може да се направи едва след три дни.

Полицията се опитва да изясни мотивите на самоубиеца престъпник. Според някои сведения бременната жена била позната на престъпника.

Досието на самоубиеца показва, че той е търгувал с наркотици.